Taxa clawback. Ministerul Finanţelor va face unele verificări
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Se verifică dacă sunt respectate toate normele
Se verifică dacă sunt respectate toate normele
Ministerul Finanţelor va controla modul în care este declarată şi achitată taxa clawback după ce atât Finanţele cât şi Ministerul Sănătăţii au identificat o reglementare insuficientă a controlului modului de respectare a fundamentării, declarării şi virării acestor contribuţii, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă.

"Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii au identificat o reglementare insuficientă a controlului modului de respectare a fundamentării, declarării şi virării contribuţiilor trimestriale prevăzute la art. 1 şi la art. 12 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii. (...) În scopul asigurării şi protejării interesului public este necesară reglementarea măsurii ca Ministerul Finanţelor Publice să fie abilitat cu efectuarea controlului modului de respectare a fundamentării, declarării şi achitării contribuţiei trimestriale prevăzute la art. 1 şi la art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011", se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Potrivit OUG 77/2011, deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora au obligaţia de a plăti trimestrial o contribuţie pentru medicamentele incluse în programele naţionale de sănătate, precum şi pentru medicamentele cu sau fără contribuţie personală, folosite în tratamentul ambulatoriu pe bază de prescripţie medicală prin farmaciile cu circuit deschis, în tratamentul spitalicesc şi pentru medicamentele utilizate în cadrul serviciilor medicale acordate prin centrele de dializă, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Citește și 2 miliarde de lei, deficit în bugetul pentru medicamente

Această contribuţie trimestrială, cunoscută şi sub denumirea de taxă clawback, se calculează prin aplicarea unui procent "p" asupra valorii consumului de medicamente, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii, consum aferent vânzărilor fiecărui plătitor de contribuţie.

Contribuţia este administrată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel