Taxa clawback. Ministerul Finanţelor va face unele verificări

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Se verifică dacă sunt respectate toate normele
Se verifică dacă sunt respectate toate normele
Ministerul Finanţelor va controla modul în care este declarată şi achitată taxa clawback după ce atât Finanţele cât şi Ministerul Sănătăţii au identificat o reglementare insuficientă a controlului modului de respectare a fundamentării, declarării şi virării acestor contribuţii, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă.

"Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii au identificat o reglementare insuficientă a controlului modului de respectare a fundamentării, declarării şi virării contribuţiilor trimestriale prevăzute la art. 1 şi la art. 12 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii. (...) În scopul asigurării şi protejării interesului public este necesară reglementarea măsurii ca Ministerul Finanţelor Publice să fie abilitat cu efectuarea controlului modului de respectare a fundamentării, declarării şi achitării contribuţiei trimestriale prevăzute la art. 1 şi la art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011", se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Potrivit OUG 77/2011, deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora au obligaţia de a plăti trimestrial o contribuţie pentru medicamentele incluse în programele naţionale de sănătate, precum şi pentru medicamentele cu sau fără contribuţie personală, folosite în tratamentul ambulatoriu pe bază de prescripţie medicală prin farmaciile cu circuit deschis, în tratamentul spitalicesc şi pentru medicamentele utilizate în cadrul serviciilor medicale acordate prin centrele de dializă, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Citește și 2 miliarde de lei, deficit în bugetul pentru medicamente

Această contribuţie trimestrială, cunoscută şi sub denumirea de taxă clawback, se calculează prin aplicarea unui procent "p" asupra valorii consumului de medicamente, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii, consum aferent vânzărilor fiecărui plătitor de contribuţie.

Contribuţia este administrată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR

pixel