Taxa Oxigen. Străzile unde se va circula cu restricții
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Zona pentru îmbunătățirea calității aerului
Zona pentru îmbunătățirea calității aerului
Vinieta Oxigen, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, este obligatorie și va fi plătită inclusiv pentru mașinile care se află doar în tranzit prin București. A fost delimitată deja o primă zonă de restricții, așa numita Zonă de acțiune pentru calitatea aerului, ZACA.

Zona ZACA vizează următoarele artere:

P-ța Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - şos. Ştefan cel Mare str. Polonă - str. Mihai Eminescu - str. Traian bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Şincai - str. Lânăriei - Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti - str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății - Calea 13 Septembrie şos.Pandurilor șos.Cotroceni -spl. Independentei - str. Știrbei Vodă - str. Berzei str. Buzeşti -p-ta Victoriei.

Perimetrul ZACA va fi semnalizat inclusiv cu indicatoare de avertizare.

Cine va plăti de la 1 ianuarie

- pentru mașinile (masa totală maximă autorizată sub cinci tone) Euro 3, indiferent pe unde vor circula în București, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00, cu excepția sărbătorilor legale.

- pentru mașinile cu norma de poluare non-Euro, Euro 1, Euro 2 vinieta va trebui plătită pentru majoritatea arterelor din București, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00 (nu și de sărbătorile legale), cu excepția zonei ZACA, unde vor avea accesul interzis.

Amenzi

Hotărârea prevede amenzi între 1.500 și 2.000 de lei (care vor putea fi plătite la jumătate din minimul de 1.500 în 15 zile).

Citește și Taxa auto București. Forma finală a documentului

Cum vor fi verificați șoferii

Se presupune că verificările vor fi efectuate inclusiv prin sisteme video, cum se întâmplă cu camerele pentru rovinietă. Important de menționat e că, odată plătită o primă vinietă, autovehiculul e înregistrat într-un sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control a vinietelor.

Unde se duc banii

Destinația banilor e stipulată în hotărâre: aceștia vor fi folosiți cu prioritate pentru lucrări, investiții și proiecte din domeniul protecției mediului și al mobilității urbane, care contribuie direct ori indirect la îmbunătățirea condițiilor de transport și calității aerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel