"Taxa pe boală". Marcel Boloş spune că nu există: Guvernul nu a introdus o taxă nouă pe concedii medicale, ci a eliminat o facilitate

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Marcel Boloș / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Marcel Boloș / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Discuţii aprinse în Parlament, luni, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, denumită "Ministrul Boloş - inventatorul şi păzitorul taxei pe boală trebuie să plece".

În textul moţiunii simple se arată că adoptarea documentului reprezintă un "act de responsabilitate faţă de cetăţeni şi o măsură esenţială pentru restaurarea treptată a încrederii în stat". Iniţiatorii moţiunii susţin că "Marcel Boloş trebuie să plece, de urgenţă, din Guvernul României".

Deputaţii USR şi Forţa Dreptei acuză faptul că ministrul Marcel Boloş "ia de la cei suferinzi" 500.000 de euro în fiecare zi - părinţii cu copii bolnavi, femeile care au sarcini cu risc şi cele care au născut anul acesta.

"Îi suprataxează pe cei care muncesc şi care contribuie şi care acum au nevoie de concediu medical, bani chiar din contribuţiile lor. Cum? Legal. Din taxa pe boală inventată chiar de domnul Boloş, ministrul PNL al Finanţelor, taxa pe care o vom elimina noi, USR şi Forţa Dreptei, în Parlament, taxa pentru a cărei eliminare am depus o iniţiativă legislativă în primele 24 de ore de sesiune parlamentară şi setul de amendamente necesare pentru ordonanţă, dar până acum celelalte partide doar s-au lăudat la Senat, iar aici, în Cameră, le-au blocat", se arată în moţiunea simplă.

Iniţiatorii moţiunii mai susţin că sistemul de sănătate are nevoie de bani suplimentari, dar nu de la cei bolnavi, iar "miniştrii Finanţelor PNL-PSD au micşorat în ultimii ani sursele de finanţare precum procentul din contribuţia asiguratorie pentru muncă la bugetul de stat". 

 

Răspunsul lui Marcel Boloş

 

"Se pare că astăzi sunt aici să vorbesc despre o aşa numită 'taxă pe boală', care nu există în Codul Fiscal. Avem însă cu totul altceva în Codul Fiscal care este cu totul alt lucru şi anume Contribuţia la Asigurările Sociale de Sănătate sau, cum îi spunem noi, CASS, pe care ar trebui să o plătească toată lumea, toţi asiguraţii din sistemul de sănătate, pentru a nu genera deficite bugetului de sănătate şi mai mari faţă de cele pe care le avem în prezent.

Am stabilit o regulă anul trecut pentru toţi asiguraţii din sistemul public de sănătate şi anume că toţi cei asiguraţi din sistemul public de sănătate plătesc CASS, fără facilităţi nejustificate sau întreruperi pe perioada stagiului de cotizare, pentru că, nu-i aşa domnilor parlamentari semnatari ai moţiunii simple, sunteţi conştienţi că sănătatea nu are nevoie de faliment şi sănătatea este mai presus de orice lucru pentru fiecare dintre români. Tocmai de aceea am eliminat facilităţile fiscale anul trecut prin Legea 296/2023 chiar de la constructori, IT-işti, industria alimentară şi agricultură, pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. (...)

Toţi asiguraţii din sistemul de sănătate ar trebui să plătească CASS, pentru a nu genera deficite bugetului de sănătate şi mai mari faţă de cele pe care le avem în prezent, iar Guvernul nu a introdus o taxă nouă pe concedii medicale, ci a eliminat o facilitate, care nu există nicăieri în Uniunea Europeană", a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la dezbaterea moţiunii cu tema "Ministrul Boloş - inventatorul şi păzitorul taxei pe boală trebuie să plece".

"Subliniez încă o dată pentru opoziţie că nu am avut niciodată în gând şi nu am avut referire la bolnavii oncologici, la mame, la copiii care au nevoie de îngrijiri şi sunt bolnavi. Nu acesta este subiectul. Este vorba despre sistemul de plată a concediilor medicale, care are nevoie de intervenţie pentru a fi ajustat şi pentru a nu mai angrena cheltuieli care sunt pentru bugetul de stat o povară şi pentru bugetul de sănătate o povară şi a nu mai ajunge în situaţia în care suntem acum cu acest tip de cheltuială a bugetului de sănătate. De la preluarea mandatului trăim cu paradox: nimeni nu vrea să crească impozitele şi taxele, nimeni nu vrea tăiere de cheltuieli, dar atunci singur rămâne o singură variantă: ne împrumutăm", a mai spus Marcel Boloş, în Parlament, la dezbaterea moţiunii.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...


pixel