Taxa pe lux. Cine o plătește în cazul mașinilor în leasing

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Taxa pe lux
Taxa pe lux
Noul proiect de lege care aduce mai multe modificări Codului fiscal prevede și o așa-zisă taxă pe lux. Este vorba despre valoare unor clădiri rezidențiale și autoturisme care care depășesc anumite sume.

Așadar, Guvernul plănuiește introducerea unui impozit special denumit "taxa pe lux" pentru clădirile și automobilele cu valoare mare, măsura regăsindu-se într-un proiect de lege pentru care premierul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.

Această taxă se va aplica pentru clădirile rezidențiale care depășesc valoarea de 2,3 milioane de lei și pentru automobilele care depășesc 375.000 de lei. Impozitul care se va aplica pentru astfel de bunuri va fi de 0,3%, acesta aplicându-se la diferența dintre valoarea impozabilă și limita stabilită.

Taxa pe lux pentru autoturismele în leasing

Experții în domeniu spun că pentru autoturismele luate în leasing, taxa pe lux va fi suportată de către firma de leasing. Deși data de referință este momentul predării-primirii autoturismului, legea stabilește că proprietarul este responsabil pentru calcularea și plata taxei însă normele ulterioare vor oferi mai multe detalii în această privință.

Specialiștii în domeniul contabil mai spun că achiziția de autoturisme "pe firmă" va fi descurajată, deoarece acestea vor fi supuse, de asemenea, taxei pe lux dacă depășesc valoarea de 375.000 de lei. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor plăti impozitul, ceea ce înseamnă că nu va mai fi o opțiune avantajoasă pentru companii să achiziționeze astfel de vehicule.

Taxa pe lux va fi colectată la bugetul de stat, în plus față de impozitele locale pentru proprietăți. Cu alte cuvinte, proprietarii vor trebui să achite impozitele locale obișnuite, iar pentru proprietățile care intră sub incidența taxei pe lux, aceasta va reprezenta un cost suplimentar.

Proprietarii nu vor fi obligați să evalueze clădirile pe care le dețin pentru a determina impozitul. În schimb, direcția de impozite și taxe locale va transmite deciziile de impunere către Fisc pentru toate proprietățile care depășesc valoarea de 2,5 milioane de lei. Taxa de 0,3% se va aplica doar la diferența dintre valoarea declarată de direcția locală și pragul de 2,5 milioane de lei, astfel încât proprietarii vor plăti impozitele locale obișnuite în plus față de această diferență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel