Așadar, Guvernul plănuiește introducerea unui impozit special denumit "taxa pe lux" pentru clădirile și automobilele cu valoare mare, măsura regăsindu-se într-un proiect de lege pentru care premierul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.
Această taxă se va aplica pentru clădirile rezidențiale care depășesc valoarea de 2,3 milioane de lei și pentru automobilele care depășesc 375.000 de lei. Impozitul care se va aplica pentru astfel de bunuri va fi de 0,3%, acesta aplicându-se la diferența dintre valoarea impozabilă și limita stabilită.
Taxa pe lux pentru autoturismele în leasing
Experții în domeniu spun că pentru autoturismele luate în leasing, taxa pe lux va fi suportată de către firma de leasing. Deși data de referință este momentul predării-primirii autoturismului, legea stabilește că proprietarul este responsabil pentru calcularea și plata taxei însă normele ulterioare vor oferi mai multe detalii în această privință.
Specialiștii în domeniul contabil mai spun că achiziția de autoturisme "pe firmă" va fi descurajată, deoarece acestea vor fi supuse, de asemenea, taxei pe lux dacă depășesc valoarea de 375.000 de lei. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor plăti impozitul, ceea ce înseamnă că nu va mai fi o opțiune avantajoasă pentru companii să achiziționeze astfel de vehicule.
Taxa pe lux va fi colectată la bugetul de stat, în plus față de impozitele locale pentru proprietăți. Cu alte cuvinte, proprietarii vor trebui să achite impozitele locale obișnuite, iar pentru proprietățile care intră sub incidența taxei pe lux, aceasta va reprezenta un cost suplimentar.
Proprietarii nu vor fi obligați să evalueze clădirile pe care le dețin pentru a determina impozitul. În schimb, direcția de impozite și taxe locale va transmite deciziile de impunere către Fisc pentru toate proprietățile care depășesc valoarea de 2,5 milioane de lei. Taxa de 0,3% se va aplica doar la diferența dintre valoarea declarată de direcția locală și pragul de 2,5 milioane de lei, astfel încât proprietarii vor plăti impozitele locale obișnuite în plus față de această diferență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...