Taxa pe lux. Cine o plătește în cazul mașinilor în leasing

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Taxa pe lux
Taxa pe lux
Noul proiect de lege care aduce mai multe modificări Codului fiscal prevede și o așa-zisă taxă pe lux. Este vorba despre valoare unor clădiri rezidențiale și autoturisme care care depășesc anumite sume.

Așadar, Guvernul plănuiește introducerea unui impozit special denumit "taxa pe lux" pentru clădirile și automobilele cu valoare mare, măsura regăsindu-se într-un proiect de lege pentru care premierul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.

Această taxă se va aplica pentru clădirile rezidențiale care depășesc valoarea de 2,3 milioane de lei și pentru automobilele care depășesc 375.000 de lei. Impozitul care se va aplica pentru astfel de bunuri va fi de 0,3%, acesta aplicându-se la diferența dintre valoarea impozabilă și limita stabilită.

Taxa pe lux pentru autoturismele în leasing

Experții în domeniu spun că pentru autoturismele luate în leasing, taxa pe lux va fi suportată de către firma de leasing. Deși data de referință este momentul predării-primirii autoturismului, legea stabilește că proprietarul este responsabil pentru calcularea și plata taxei însă normele ulterioare vor oferi mai multe detalii în această privință.

Specialiștii în domeniul contabil mai spun că achiziția de autoturisme "pe firmă" va fi descurajată, deoarece acestea vor fi supuse, de asemenea, taxei pe lux dacă depășesc valoarea de 375.000 de lei. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor plăti impozitul, ceea ce înseamnă că nu va mai fi o opțiune avantajoasă pentru companii să achiziționeze astfel de vehicule.

Taxa pe lux va fi colectată la bugetul de stat, în plus față de impozitele locale pentru proprietăți. Cu alte cuvinte, proprietarii vor trebui să achite impozitele locale obișnuite, iar pentru proprietățile care intră sub incidența taxei pe lux, aceasta va reprezenta un cost suplimentar.

Proprietarii nu vor fi obligați să evalueze clădirile pe care le dețin pentru a determina impozitul. În schimb, direcția de impozite și taxe locale va transmite deciziile de impunere către Fisc pentru toate proprietățile care depășesc valoarea de 2,5 milioane de lei. Taxa de 0,3% se va aplica doar la diferența dintre valoarea declarată de direcția locală și pragul de 2,5 milioane de lei, astfel încât proprietarii vor plăti impozitele locale obișnuite în plus față de această diferență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan

Premierul Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...

BVB

Zboruri Wizz Air, relocate de pe Aeroportul Băneasa

Anunţ important pentru cei care urmează să călătorească...

Freepik.com
Freepik.com
Baterii / Foto: Freepik

ANRE a eliminat dubla taxare a energiei stocate

ANRE elimină dublarea tarifelor pentru energia electrică...

Ilie Bolojan, discuţii cu premierul ucrainean, Denys Shmyhal

Premierul României, Ilie Bolojan, a avut, marţi seară,...

Donald Trump
Foto: Arhiva. Protest BNS în Piața Victoriei
freepik.com
La Cocoș
Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu
Bursa de la București

pixel