”Taxa pe stâlp”. Cum se calculează și ce-i lipsește

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Taxa pe stâlp / Foto: Freepik
Taxa pe stâlp / Foto: Freepik
Ministrul Finanțelor a oferit noi detalii referitoare la această taxă pe construcții speciale. 

Guvernul trebuie să aprobe până la finalul lunii martie Hotărârea privind aplicarea taxei pe construcții speciale, cunoscută drept „taxa pe stâlp”, a declarat sâmbătă ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, potrivit căruia discuțiile concrete pe această temă vor începe imediat după aprobarea bugetului în Parlament.

Consultări cu sectoarele afectate

„Este o taxă aprobată prin Ordonanța din decembrie. După ce se va aproba bugetul, săptămâna viitoare, începem discuțiile cu sectoarele implicate. Am avut deja o întâlnire cu Concordia și le-am promis că imediat după aprobarea bugetului vom programa întâlniri și vom începe calculele necesare pentru pregătirea Hotărârii de Guvern”, a explicat Tanczos Barna după ședința de Guvern în care a fost adoptat proiectul de buget.

Ministrul a subliniat că taxa este deja în vigoare, însă este necesară adoptarea unei Hotărâri de Guvern care să reglementeze modul de aplicare.

Cum se calculează taxa pe construcții speciale

Taxa pe construcții speciale a fost introdusă prin Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, cunoscută sub denumirea de „Ordonanța trenuleț”, aprobată la finalul anului trecut. Potrivit prevederilor acesteia, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior.

Se scade, însă, valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri conform prevederilor Titlului IX din Codul Fiscal. În plus, sub incidența acestei taxe intră și clădirile din parcurile industriale, științifice și tehnologice care, conform legii, nu beneficiază de scutire de la plata impozitului pe clădiri.

Adoptarea Hotărârii de Guvern va clarifica aspectele tehnice privind aplicarea taxei, iar Ministerul Finanțelor va purta discuții cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a stabili detaliile finale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Joe Biden & Donald Trump / sursa foto: Wikimedia Commons
Pepeni. Foto: Freepik.com
Curs valutar / Foto: Arhivă
Smishing / Foto: Freepik

AFM a semnat 26 de contracte pentru Fabrici de reciclare

"Programul asumat de AFM din Planul Național de...

Proiect / Foto: Freepik
OMV Petrom

pixel