Taxă pe tranzacții financiare. Austria critică planul Germaniei
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Impozite neplătite
Impozite neplătite
Ministrul austriac de Finanţe, Gernot Blumel, a criticat marţi proiectul prezentat la finele anului trecut de Guvernul de la Berlin privind introducerea unei taxe europene pe tranzacţiile financiare.

Luna trecută, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a trimis mai multor capitale europene o "propunere finală" privind taxarea cu 0,2% a achiziţiilor de acţiuni ale companiilor a căror capitalizare bursieră depăşeşte un miliard de euro.

"Vrem o taxă comună pe tranzacţiile financiare. Suntem gata să discutăm dar propunerea actuală este opusă intenţiei originale", a declarat Gernot Blumel la sosirea sa la reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe. Potrivit oficialului austriac, propunerea lui Olaf Scholz "nu este acceptabilă. Ea îi pedepseşte pe cei care fac mici economii şi pe cei din categoria media şi nu speculatorii bursieri", a adăugat Blumel. Acesta a subliniat că, fără o nouă propunere, Austria va părăsi grupul celor 10 state membre UE care lucrează asupra acestui dosar.

Citește și Impozit auto: Cum se calculează și ce reduceri se aplică în 2020

Taxa propusă de Berlin nu priveşte obligaţiunile şi produsele financiare derivate. În plus, mai multe operaţiuni ar putea fi scutite de viitoarea taxă, în special listările publice iniţiale sau fondurile de pensii. Ideea de a taxa tranzacţiile financiare datează din anii 1970 şi a cunoscut un nou elan în 2011, când criza financiară "făcea ravagii" în Uniunea Europeană. Franţa, Italia şi Marea Britanie taxează deja anumite operaţiuni financiare.

Un număr de zece state (Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Austria, Slovacia şi Slovenia) fac parte dintr-un grup de cooperare strânsă cu privire la acest subiect şi discută de mai mulţi ani despre o taxă pe tranzacţiile financiare, însă deocamdată proiectul este într-un punct mort.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel