Taxarea giganților din domeniul internetului stârnește neliniște în sectorul tehnologiei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Directorii unor mai companii europene din sectorul tehnologiei, precum Spotify, Booking.com sau Zalando, şi-au exprimat marţi îngrijorarea faţă de taxa pe care Uniunea Europeană încearcă să o impună giganţilor din domeniul Internetului, informează AFP. 

Această măsură "ar aduce un prejudiciu material creşterii economice şi inovaţiei, investiţiilor şi locurilor de muncă" se arată într-o scrisoare trimisă miniştrilor europeni de Finanţe de directorii a 16 companii europene din sectorul tehnologiei. Potrivit acestora, taxa propusă "a fost concepută pentru marile companii foarte profitabile, însă va avea un efect disproporţionat asupra companiilor europene, ceea ce va declanşa un tratament incorect". 

Propunerea dezbătută în prezent a fost prezentată în luna martie de Comisia Europeană şi vizează în principal giganţii americani ai Internetului: Google, Apple, Facebook şi Amazon, reuniţi sub acronimul GAFA. Propunerea vizează introducerea rapidă a unei taxe e 3% pe veniturile generate de aceste companii din anumite activităţi (publicitate sau revânzarea datelor personale), până când va fi negociată o soluţie la scară mondială în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). 

Franţa, ţara care se află la originea acestei propuneri, speră că şi celelalte state europene o vot aproba până la finalul anului. Însă unele state membre UE se opun acestui proiect, în special Irlanda, unde mai mulţi giganţi din domeniul internetului şi-au înfiinţat cartierul general european. 

Taxa nu vizează decât grupurile cu o cifră de afaceri mondială de peste 750 milioane de euro şi ale căror venituri în UE sunt mai mari de 50 de milioane de euro, ceea ce este cazul şi pentru unele din companiile conduse de directorii care au semnat scrisoarea de marţi. 

"Majoritatea tinerelor companii şi a noilor companii se bazează pe veniturile lor pentru a creşte şi a se dezvolta", explică directorii europeni în scrisoare lor, care a fost semnată şi de directorul site-ului de voiaj online eDreams sau al producătorului de jocuri video Rovio. Taxa propusă "ar lipsi aceste companii de o sursă esenţială de capital care să fie reinvestit în creştere lor", adaugă directorii. 

"Propunerile noastre sunt neutre în termeni de naţionalitate sau companii. Obiectivul nostru este să asigurăm condiţii de concurenţă echitabile pentru toate companiile, indiferent dacă au sau nu sediul în UE sau dacă sunt mici sau mari", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. 

La insistenţele Parisului, miniştrii europeni de Finanţe ar urma să dezbată din nou acest text cu prilejul unei reuniuni prevăzută a avea loc la Bruxelles în data de 6 noiembrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Certificat de înregistrare fiscală
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Locuri de muncă
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Donald Trump
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului

pixel