Taxarea giganților din domeniul internetului stârnește neliniște în sectorul tehnologiei
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Directorii unor mai companii europene din sectorul tehnologiei, precum Spotify, Booking.com sau Zalando, şi-au exprimat marţi îngrijorarea faţă de taxa pe care Uniunea Europeană încearcă să o impună giganţilor din domeniul Internetului, informează AFP. 

Această măsură "ar aduce un prejudiciu material creşterii economice şi inovaţiei, investiţiilor şi locurilor de muncă" se arată într-o scrisoare trimisă miniştrilor europeni de Finanţe de directorii a 16 companii europene din sectorul tehnologiei. Potrivit acestora, taxa propusă "a fost concepută pentru marile companii foarte profitabile, însă va avea un efect disproporţionat asupra companiilor europene, ceea ce va declanşa un tratament incorect". 

Propunerea dezbătută în prezent a fost prezentată în luna martie de Comisia Europeană şi vizează în principal giganţii americani ai Internetului: Google, Apple, Facebook şi Amazon, reuniţi sub acronimul GAFA. Propunerea vizează introducerea rapidă a unei taxe e 3% pe veniturile generate de aceste companii din anumite activităţi (publicitate sau revânzarea datelor personale), până când va fi negociată o soluţie la scară mondială în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). 

Franţa, ţara care se află la originea acestei propuneri, speră că şi celelalte state europene o vot aproba până la finalul anului. Însă unele state membre UE se opun acestui proiect, în special Irlanda, unde mai mulţi giganţi din domeniul internetului şi-au înfiinţat cartierul general european. 

Taxa nu vizează decât grupurile cu o cifră de afaceri mondială de peste 750 milioane de euro şi ale căror venituri în UE sunt mai mari de 50 de milioane de euro, ceea ce este cazul şi pentru unele din companiile conduse de directorii care au semnat scrisoarea de marţi. 

"Majoritatea tinerelor companii şi a noilor companii se bazează pe veniturile lor pentru a creşte şi a se dezvolta", explică directorii europeni în scrisoare lor, care a fost semnată şi de directorul site-ului de voiaj online eDreams sau al producătorului de jocuri video Rovio. Taxa propusă "ar lipsi aceste companii de o sursă esenţială de capital care să fie reinvestit în creştere lor", adaugă directorii. 

"Propunerile noastre sunt neutre în termeni de naţionalitate sau companii. Obiectivul nostru este să asigurăm condiţii de concurenţă echitabile pentru toate companiile, indiferent dacă au sau nu sediul în UE sau dacă sunt mici sau mari", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. 

La insistenţele Parisului, miniştrii europeni de Finanţe ar urma să dezbată din nou acest text cu prilejul unei reuniuni prevăzută a avea loc la Bruxelles în data de 6 noiembrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel