Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
"În acest moment vă pot spune că până la finele anului nu va creşte nicio taxă, iar reducerea deficitului se poate face doar prin reducerea cheltuielilor bugetare şi sporirea gradului de colectare. În acest moment putem să constatăm că în conformitate cu planul de la Ministerul de Finanţe colectarea s-a îndeplinit 100%, în unele situaţii s-a şi depăşit planul, din păcate şi cheltuielile au depăşit prevederile din buget, motiv pentru care reducerea cheltuielilor bugetare este absolut obligatorie", a afirmat Ciucă la B1 Tv.
El a amintit că până pe 15 octombrie Guvernul trebuie să prezinte un plan de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului pe următorii şapte ani.
"Aceste măsuri sunt în momentul de faţă în analiză la nivelul Ministerului de Finanţe. Ceea ce vă pot spune eu în momentul de faţă este că în continuare îmi exprim convingerea că reducerea cheltuielilor bugetare este una dintre principalele soluţii, inclusiv pe următorii ani, să lăsăm spaţiu pentru investiţii pentru că ele asigură dezvoltarea economică şi s-a văzut foarte clar că motorul economiei au fost investiţiile, iar ceea ce ţine de colectare prin măsurile care au fost luate la nivelul Ministerului de Finanţe cu factura electronică, cu radarul mărfurilor, cu toate celelalte măsuri care sunt în derulare să crească colectarea şi să scadă evaziunea fiscală şi să scădem GAP-ul de TVA care este exagerat de mare. România are un GAP de TVA evaluat la 35 de miliarde", a spus Ciucă.
"Eu eu nu cred că trebuie să punem taxe noi. Să punem taxe noi cui? Mediului de afaceri? Mediul de afaceri este inima economiei. (...) Noi toţi suntem dependenţi de ceea ce produce mediul de afaceri. Bugetul ţării este alimentat de ceea ce reuşeşte să producă mediul de afaceri. Ca atare, noi trebuie să facem în aşa fel încât să stimulăm investiţiile, să stimulăm iniţiativa, să stimulăm curajul de a continua să investească, să consolidăm capitalul românesc, să asigurăm mediului de afaceri perspectivă, oportunităţi, oportunitate", a precizat liderul PNL.
"Este un atribut al Guvernului la care nu vă pot răspunde acum. Eu am spus care este viziunea noastră, a PNL în ceea ce priveşte introducerea de taxe noi. Nu vrem taxe noi. (...) Noi nu suntem de acord cu impozitarea progresivă şi susţinem în continuare cota unică, pentru că această cotă unică a fost cea care ne-a asigurat dezvoltarea mediului de afaceri", a spus liderul PNL.
El a susţinut că nu s-a discutat despre CNP-ul fiscal. Pe de altă parte, Ciucă a precizat că s-a discutat în coaliţie despre taxa pe lux, care a fost agreată de toată lumea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.