Taxe noi pentru români. Se vor aplica începând din 2022
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Cresc impozitele la locuinţe. Cine sunt românii care vor plăti mai mult
Cresc impozitele la locuinţe. Cine sunt românii care vor plăti mai mult
Avem un premier desemnat, există o listă cu propuneri de miniștrii. Se pare că, în sfârșit, România are șanse să reintre într-o oarecare normalitate economică și socială după atâtea săptămâni de zbateri politice. Se întocmesc programe, se fac promisiuni, sunt anunțate noi măsuri pentru anul 2022. Printre acestea și introducerea de noi taxe. 

Ar fi vorba despre cei puțin trei taxe noi: taxa pe pensie mai mare de 4.000 de lei, taxa de primă înmatriculare, taxa de solidaritate şi eliminarea beneficiilor pentru cei din IT şi construcţii.

E adevărat, nu vor exista majorări de taxe. Oricum, așa a promis, la sfârșitul săptămânii trecute, premierul desemnat, Nicolae Ciucă. "Fără taxă de lux. Nu vor fi crescute taxele. Vom rămâne pe cotă unică şi de asemenea s-a asigurat de toată lumea că vom aloca 7% pentru investiţii", a precizat el.

Viitorul Guvern va trebui nu numai să găsească bani pentru cheltuielile de final de an, dar să facă și OUG-ul pentru bugetul de anul viitor. ”Urmează ca prin măsurile care vor fi asigurate în tot ceea ce înseamnă colectarea taxelor şi partea de dublare a redevenţelor să se găsească soluţii, plus celelalte măsuri fiscale şi nu numai”, spunea Ciucă în acest sens. 

Citește și Marius Budăi a făcut anunțul mult așteptat

Pentru anul 2022 sunt prevăzute mai multe taxe prin care statul ar trebui să adune mai mulți bani la bugetul de stat. 

1. Taxa pe pensia de peste 4000 de lei: toate pensile care depășesc acest prag vor fi impozitate cu 10% pentru contribuții la sănătate. Această taxă anulează direct creșterea de 10% promisă prin pachetul social de către noua coaliție. ”Cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu vor mai fi scutiţi de plata CASS”, a anunțat Nicolae Ciucă. 

2. Taxa de primă înmatriculare - este prevăzută și în PNRR, scopul ei este de a descuraja înmatricularea mașinilor mai vechi de 15 ani și implicit înnoirea parcului auto. Încă sunt discuții, dar există două posibilități de implementare: taxa la prima îmatriculare sau impozit în funcție de emisiile de dioxid de carbon.

3. Taxa de solidaritate - noua coaliție a discutat despre această taxă, care privește impozitarea în primul rând a companiilor cu cifră de afacere mare, peste 100 milioane de euro. Însă nu s-a decis însă, chiar s-a precizat că UDMR nu e de acord ca cei care au 2500-3000 de lei salariu să plătească această taxă. 

Noua coaliție spune că este nevoie de o astfel de taxă pentru că în anul 2022 vor trebui să investească 7% din PIB, să crească salariile și pensiile. Noua taxă ar aduce 1,4-1,6 miliarde de euro pe an la buget.

4. Eliminarea beneficiilor pentru construcții - noua coaliție dorește eliminarea scutirii impozitului pe venit, cei 10% din salariu, angajaților din IT, dar și eliminarea scutirii impozitelor angajaților din construcții. În prezent, salariul minim în construcții este de 3000 de lei net, fără să fie impozitat. Statul pierde prin aceste facilități aproximativ 614 milioane de euro pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel