Taxele vamale bulversează piața: Petrolul, în scădere

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Pe piețele bursiere investitorii simt cum le fuge pământul de sub picioare. OPEC+, somată de Trump să-și revină în fire. 

Iminența impunerii unor taxe vamale în Statele Unite a antrenat, miercuri, scăderea cotațiilor la petrol, adâncind, astfel, tendința descendentă începută odată cu învestirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Întrebată despre taxele vamale pe care Donald Trump amenință să le aplice produselor provenite din țările vecine, în ciuda acordurilor comerciale care le leagă, noua purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a confirmat intenția președintelui american de a le introduce începând cu 1 februarie.

Prin urmare, începând de sâmbătă, suprataxe de 25% ar putea fi impuse produselor provenite din Mexic, dar și celor din Canada.

Această măsură „stârnește îngrijorări cu privire la potențiale efecte în lanț asupra cererii globale de materii prime”, a explicat John Plassard, analist la Mirabaud.

Se conturează un scandal uriaș

Taxele suplimentare pe petrol riscă să reducă cererea de țiței, ceea ce duce la scăderea prețurilor barilului pe piața petrolului.

Statele Unite sunt cel mai mare producător de petrol din lume, cu aproape 13 milioane de barili extrași zilnic, însă țara rămâne dependentă de importurile de țiței, în special de cele din Canada.

Țara frunzei de arțar este, de departe, principalul furnizor străin de petrol pentru Statele Unite, exportând aproape patru milioane de barili pe zi către vecinul său din sud.

Pe acest fundal, în jurul orei 10:50 GMT, prețul barilului Brent din Marea Nordului, cu livrare în martie, a pierdut 1,01%, ajungând la 76,71 dolari. Echivalentul american, barilul West Texas Intermediate, cu livrare în aceeași lună, a cedat 0,98%, până la 73,05 dolari.

Reduceți prețurile!

În plus, operatorii așteaptă reuniunea de lunea viitoare a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților acestora reuniți în cartelul OPEC+, unde, este de așteptat, să fie luate decizii importante. 
Săptămâna trecută, Donald Trump a cerut cartelului, țintind în special Arabia Saudită, să reducă prețurile petrolului prin creșterea producției.

„Nu este sigur că Trump va găsi un mijloc de presiune asupra Arabiei Saudite”, consideră Barbara Lambrecht, analistă la Commerzbank.

Totuși, potrivit unor analiști, alianța ar putea fi mai înclinată să nu amâne din nou reintroducerea celor 2,2 milioane de barili de reduceri ale producției, acceptate de opt dintre țările membre (inclusiv Arabia Saudită și Rusia), ceea ce reprezintă un factor suplimentar de scădere a prețurilor.

Conform planului stabilit la ultima reuniune OPEC+, reintroducerea acestui volum trebuie să se facă progresiv, începând din aprilie 2025, cu o creștere de 120.000 de barili pe lună, timp de optsprezece luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Rovinieta
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei

pixel