Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Iminența impunerii unor taxe vamale în Statele Unite a antrenat, miercuri, scăderea cotațiilor la petrol, adâncind, astfel, tendința descendentă începută odată cu învestirea lui Donald Trump la Casa Albă.
Întrebată despre taxele vamale pe care Donald Trump amenință să le aplice produselor provenite din țările vecine, în ciuda acordurilor comerciale care le leagă, noua purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a confirmat intenția președintelui american de a le introduce începând cu 1 februarie.
Prin urmare, începând de sâmbătă, suprataxe de 25% ar putea fi impuse produselor provenite din Mexic, dar și celor din Canada.
Această măsură „stârnește îngrijorări cu privire la potențiale efecte în lanț asupra cererii globale de materii prime”, a explicat John Plassard, analist la Mirabaud.
Se conturează un scandal uriaș
Taxele suplimentare pe petrol riscă să reducă cererea de țiței, ceea ce duce la scăderea prețurilor barilului pe piața petrolului.
Statele Unite sunt cel mai mare producător de petrol din lume, cu aproape 13 milioane de barili extrași zilnic, însă țara rămâne dependentă de importurile de țiței, în special de cele din Canada.
Țara frunzei de arțar este, de departe, principalul furnizor străin de petrol pentru Statele Unite, exportând aproape patru milioane de barili pe zi către vecinul său din sud.
Pe acest fundal, în jurul orei 10:50 GMT, prețul barilului Brent din Marea Nordului, cu livrare în martie, a pierdut 1,01%, ajungând la 76,71 dolari. Echivalentul american, barilul West Texas Intermediate, cu livrare în aceeași lună, a cedat 0,98%, până la 73,05 dolari.
Reduceți prețurile!
În plus, operatorii așteaptă reuniunea de lunea viitoare a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților acestora reuniți în cartelul OPEC+, unde, este de așteptat, să fie luate decizii importante.
Săptămâna trecută, Donald Trump a cerut cartelului, țintind în special Arabia Saudită, să reducă prețurile petrolului prin creșterea producției.
„Nu este sigur că Trump va găsi un mijloc de presiune asupra Arabiei Saudite”, consideră Barbara Lambrecht, analistă la Commerzbank.
Totuși, potrivit unor analiști, alianța ar putea fi mai înclinată să nu amâne din nou reintroducerea celor 2,2 milioane de barili de reduceri ale producției, acceptate de opt dintre țările membre (inclusiv Arabia Saudită și Rusia), ceea ce reprezintă un factor suplimentar de scădere a prețurilor.
Conform planului stabilit la ultima reuniune OPEC+, reintroducerea acestui volum trebuie să se facă progresiv, începând din aprilie 2025, cu o creștere de 120.000 de barili pe lună, timp de optsprezece luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Noile tarife vamale de 10%...
Mai corect spus, președintele...
Deși înăsprirea sancțiunilor...
Bulgaria se pregătește să...
Consolidarea fiscală și...
Piețele bursiere globale au...
O echipă de cercetători a...
Dacă Tesla nu o duce prea bine,...
În contextul unei crize...
O decizie neașteptată a președintelui american.
Un nou tip de armă de mare precizie.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Grupaj de știri.
Guvernul dă undă verde reluării...
Avertizări ANM: instabilitate...
Piața de capital din România a...
Coridorul Sudic de Gaze a avut...
Berlinul finanțează accesul...
Seismul s-a produs la ora 4,33.
Liderul american a reacționat prompt la decizia...
Cursul valutar rezultat din...
„Oamenii bogați vor veni în...
Cele două referințe mondiale de...
Uniunea Europeană are din nou...
Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...
Operatorii de platforme digitale care intermediază...
Noi indicii despre scenariul...
Tarifele vamale afectează...