Teama de COVID-19 revine în forță pe piețele europene. Nici un dram de optimism
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Prea mult imprevizibil
Prea mult imprevizibil
Bursele europene au încheiat marți în scădere, afectate de reapariția epidemiei COVID-19 în China, care se adaugă incertitudinilor legate de războiul din Ucraina, în timp ce pe Wall Street, unde indicii erau pe verde la jumătatea ședinței, investitorii erau mai mult concentrați asupra Rezervei Federale americane, care începe o reuniune de două zile.

La Paris, indicele CAC 40 a încheiat în scădere cu 0,23%, la 6.355 de puncte. Cotația britanică Footsie a pierdut 0,32%, iar cea germană Dax cu 0,09%. Indicele EuroStoxx 50 a coborât cu 0,04%, FTSEurofirst 300 cu 0,22%, iar Stoxx 600 cu 0,3%.

Aversiunea față de risc și-a reluat poziția dominantă pe piețele de acțiuni din Europa, după ce Rusia a anunțat că a preluat controlul asupra regiunii Kherson din sudul Ucrainei, în timp ce în China izbucnirea bolii pune la îndoială strategia Beijingului "zero COVID".

"Sectoarele cu expunere la China - materiale de bază, minerit și metale, construcții rezidențiale și bunuri de lux - sunt afectate în parte de restricțiile în vigoare în unele provincii din China", a comentat Nick Nelson, strateg pentru acțiuni europene la UBS.

"Este o preocupare suplimentară pentru piețe în ceea ce privește impactul asupra creșterii economice și a cererii pentru companiile europene care vând în China", a adăugat el.

Sondaj printre investitori

Sondajul lunar realizat de institutul german ZEW a arătat, de asemenea, o scădere record a sentimentului investitorilor în martie, indicele prăbușindu-se de la 10,0 la -39,3 într-o singură lună, în timp ce sondajul realizat de Bank of America în rândul managerilor de fonduri a arătat că investitorii fug acum de acțiuni și se retrag în numerar.

În Statele Unite, unde indicii de pe Wall Street au închis luni în dezordine, tendința pozitivă a fost întărită de publicarea prețurilor de producție din februarie. Acest indicator a crescut mai repede decât se aștepta, cu 0,8% în ritm lunar și cu 10,0% în ritm anual, în condițiile în care Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) al Fed se reunește marți și miercuri.

Traderii evaluează la 91% probabilitatea unei creșteri a dobânzii Fed de 25 de puncte de bază miercuri pentru a contracara inflația. Investitorii sunt cel mai mult interesați de ceea ce ar putea oferi banca centrală americană cu privire la ritmul de creștere a costurilor creditelor, deoarece piețele au luat în considerare în mare măsură înăsprirea monetară.

Acțiuni europene

În Europa, singurul sector care a scăpat de declinul general a fost cel al utilităților (+0,28%), în timp ce sectorul mărfurilor (-2,09%) a fost cel mai mare declin.

ArcelorMittal și Thyssenkrupp au cedat fiecare aproximativ 1,4%.

În sectorul produselor de lux, care generează o mare parte din cifra de afaceri în China, Hermès a scăzut cu 3,1%, LVMH cu 1,4% și Richemont cu 3,3%.

În altă parte în Europa, Solvay (-1,9%) a încheiat pe roșu după ce a anunțat că intenționează să se divizeze în două entități independente listate la bursă, la fel ca și producătorul de tutun Swedish Match (-4,2%), care a decis să suspende planurile de divizare și listare a operațiunilor sale din SUA.

Pe plus, Pearson, râvnit de fondul american Apollo, a câștigat 8,6%.

Citește și Vladimir Putin condamnat de Senatul SUA drept criminal de război. În unanimitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel