Tema care lipseşte de pe agenda candidaților la președinție. Potenţial uriaş pentru România, ignorat de politicieni

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) solicită public tuturor candidaților la funcția de Președinte al României să își exprime poziția și viziunea asupra turismului, într-o viitoare dezbatere televizată dedicată și acestui domeniu strategic pentru economia și imaginea României.

Turismul înseamnă locuri de muncă, investiții, dezvoltare regională și promovarea valorilor și identității naționale. Cu toate acestea, în mod inexplicabil, turismul este constant ignorat în campaniile electorale, deși este unul dintre puținele domenii economice în care România are un potențial enorm și nevalorificat pe deplin. Din păcate, ca număr de turiști ne situăm pe ultimul loc din Uniunea Europeană, cu 2,42 de milioane de turiști anul trecut.

„Solicităm candidaților la președinție să răspundă public, într-o dezbatere televizată: ce loc acordă turismului în strategia de dezvoltare a României? Ce măsuri de susținere a turismului ar promova în dialogul cu Guvernul și Parlamentul? Ce soluții propun pentru susținerea antreprenorilor din turism, dezvoltarea brandului de țară, combaterea turismului informal și pentru atragerea turiștilor străini?”, declară Dr. Alin Burcea, președintele ANAT.

 

România are nevoie de o strategie coerentă de țară, iar turismul trebuie să fie parte din ea

 

Președintele României, chiar dacă nu are atribuții executive directe în acest domeniu, are rolul de garant al interesului național, mediator și vector de imagine la nivel internațional. Prin urmare, poziția fiecărui candidat privind turismul este nu doar oportună, ci esențială.

ANAT își dorește să asiste la prezentarea, în campania electorală, a unui plan sau set de principii clare privind turismul, în cadrul programului prezidențial al fiecărui candidat. De asemenea, își dorește consultarea periodică a industriei de turism și includerea acestui domeniu în dialogul președintelui cu actorii economici majori ai țării.

ANAT adresează mai multe întrebări viitorilor președinți ai ţării:

► Sustineți voucherele de vacanță sau ce alte mecanisme de sprijinire a acestui domeniu? Este evident că starea de sănătate și nivelul de fericire al românilor a crescut după introducerea voucherelor de vacanță.

► Știați că turismul are o contribuție directă de 2% din PIB-ul României și indirectă de 4%?

►  Cum vedeți rolul turismului în dezvoltarea economică a României și ce loc ar trebui să ocupe în strategia națională de dezvoltare?

►  Ce măsuri ați propune pentru a integra turismul ca pilon important în construcția brandului de țară?

►  Sunteți de acord ca turismul să fie inclus constant în agenda consultărilor Președintelui cu Guvernul și cu actorii economici majori?

►  În ce mod v-ați implica, în calitate de Președinte, în promovarea externă a României ca destinație turistică?

►  Cum evaluați impactul voucherelor de vacanță asupra economiei și stării de bine a populației? Intenționați să susțineți continuarea sau extinderea acestui program?

►  Ce soluții propuneți pentru combaterea turismului informal și fiscalizarea corectă a acestui domeniu?

►  Cum vedeți colaborarea instituției prezidențiale cu organizațiile profesionale din turism, precum ANAT, pentru consultări periodice?

► Având în vedere că România este pe ultimul loc din UE ca număr de turiști, ce inițiative credeți că sunt necesare pentru atragerea turiștilor străini?

►  Cum poate contribui Președintele României la atragerea investițiilor străine în turism, în special în infrastructura turistică și promovare?

►  Considerați turismul un domeniu strategic pentru imaginea externă a României? Dacă da, cum v-ați asuma acest rol de promotor la nivel internațional?

►  Credeți că România are nevoie de un Pact Național pentru Turism, susținut de toate partidele politice și de Președinție?

►  Cum poate contribui turismul la reducerea disparităților regionale și la dezvoltarea comunităților locale?

 

Angajați oficial în domeniu știu ca turismul este la fel de eficient precum domeniul financiar și cel din industria auto. Neoficial, foarte mulți români trăiesc din veniturile realizate din turism.

Turismul nu este un moft. Este un sector cu impact direct asupra PIB-ului, culturii, diplomației și coeziunii sociale. ANAT va continua să fie un partener activ și vocal în reprezentarea intereselor legitime ale agențiilor de turism și ale întregii industrii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Benzinarie. Foto: Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Joe Biden & Donald Trump / sursa foto: Wikimedia Commons
Pepeni. Foto: Freepik.com
Curs valutar / Foto: Arhivă
Smishing / Foto: Freepik

AFM a semnat 26 de contracte pentru Fabrici de reciclare

"Programul asumat de AFM din Planul Național de...

Proiect / Foto: Freepik
OMV Petrom
Microsoft / FOTO: Wikipedia
Petrol, investiții / sursa: Freepik.com

Scădere puternică pe piața petrolului

Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...

China Investment Corporation / FOTO: Wikipedia

China vrea să vândă investiții de un miliard de dolari

Fondul Suveran al Chinei, China Investment Corporation...

Aeroport / Foto: Parlamentul European
Foto: Freepik.com
Blackout în Spania / Foto: Jorge Zapata / EPA / Agerpres
Samsung

Samsung a ajuns un simplu spectator pe propriul teren

În explozia actuală a inteligenței artificiale, Samsung...

Ouă / FOTO: Freepik
Bank of America

Bank of America șochează: „Pariați împotriva S&P 500!”

Bank of America (BofA) trage un semnal de alarmă pentru...


pixel