Teodorovici, declarație de ultim moment în legătură cu pensiile speciale
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Toate datele au fost actualizate și aduse la zi
Toate datele au fost actualizate și aduse la zi
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat duminică seara că până la finalul lunii iulie se va stabili plafonul de la care se va pleca cu impozitarea pensiilor speciale, dar şi cu cât vor fi impozitate cele care depăşesc plafonul stabilit. 

"Aici este o discuţie pe două subiecte: plafonul de stabilit şi cu cât impozităm ceea ce este peste acest plafon, iar aceste două lucruri vor fi stabilite până la final de iulie. Acum vorbim de orice pensie care depăşeşte 10.000 de lei (...) Sunt 300 aproximativ de cazuri din contributivitate, dar (impozităm n.r.) tot ce este peste plafon, pentru că altfel rişti să fi atacabil. (...) Ca şi exemplu, pot să vă spun venitul din salarii, sunt discuţii purtate şi în alte state de impozite progresive la fel cine are mai mult plăteşte un impozit mai mare la stat. Noi azi avem o cotă unică", a spus Teodorovici, la Antena 3. 

În ceea ce priveşte situaţia magistraţilor, categoria cea mai afectată de impozitarea pensiilor speciale, ministrul Finanţelor a subliniat că o să mai existe o discuţie transparentă cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru că "nu vrea nimeni să atace pe nimeni". 

"Se fac câteva analize, calcule, venim la final de iulie cu măsura luată. O să avem o discuţie cu CSM pentru a discuta transparent, deschis, nu vrea nimeni să atace pe nimeni, dar e o chestiune de normalitate, o chestiune normală, la urma urmei, pentru că sunt pensii de zeci, zeci de mii de lei. Şi poate că facem altceva. Sub 2.000 de lei nu există niciun fel de impozit. Odată cu aplicarea legii pensiilor, mărirea punctului de pensie face ca aceasta să crească. Poate mărim şi noi acest plafon sub care nu se aplică niciun fel de impozit", a explicat Teodorovici. 

Un primar anunță: Se va renunța la pensiile speciale

Întrebat dacă va putea "umbla" la pensiile magistrașilor, fiind considerate pensii de serviciu, Teodorovici a afirmat că măsura va fi luată, pentru că "este vorba de moralitate, de corectitudine în această ţară". 

"Nu putem să avem anumite categorii care sunt dincolo de orice fel de închipuire. Da. V-o spun clar. Am vorbit şi în Ministerul de Finanţe, m-am consultat cu toţi colegii din Finanţe, cu toţi cei care sunt la Departamentul juridic, cu absolut toţi pentru a nu putea fi atacabilă într-un fel sau altul. Impactul nu este unul foarte mare, dar este vorba de moralitate, de corectitudine în această ţară. Şi asta este o temă de care s-a vorbit foarte mult şi ne-am asumat ca partid, ca şi Guvern. De ce să nu o facem? Acest act normativ va ajunge într-un final în Parlament, într-un fel sau altul. În Parlament noi o să propunem un plafon peste care... precum şi acel impozit. Vedem care este cel pe care Guvernul decide să îl aplice. În Parlament, toţi cei care luptă şi vor să dea lecţii au şansa să decidă prin vot să lase mai jos plafonul de 10.000 dacă doresc şi să crească plafonul cu care se impozitează. Sau să o abroge, dacă doresc. Au această oportunitate, şansă, să discute pe ceva concret", a subliniat şeful MFP. 

Teodorovici a adăugat că nu va acţiona niciodată în sensul de a încălca litera sau spiritul legii. 

Pensionare anticipată 2019. Cum se pot pensiona mai devreme femeile

"Nu am făcut asta şi nu o să o fac niciodată. Şi legea este şi trebuie să devină lege pentru toţi cetăţenii, în special pentru membrii PSD. Vreau ca lumea să înţeleagă foarte clar că nu alergăm după voturi. Dacă voturile vin, vin. Dar dacă voturile vin, nu vin pentru că facem ceva ca să vină voturi. Facem ce este corect şi dacă populaţia înţelege să ne voteze, foarte bine", a adăugat acesta. 

Întrebat de ce consideră că măsura de impozitare a pensiilor speciale este una corectă, oficialul MFP a răspuns: "Pentru că diferenţa între cele mai mici pensii şi cele mai mari pensii este foarte mare". 

"Spuneţi că se ia un bun câştigat? Păi hai să vedem, partea de contributivitate în acest plafon foarte ridicat este cumva 100% pe contributivitate?", a arătat ministrul Finanţelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...

Nestlé: Investiție în ”economia albastră”

Compania a explicat despre ce este vorba.

Riscurile ”mascate” de pe piața mondială a zahărului

Despre piața zahărului se poate spune că este...

Disney și Warner își unesc forțele împotriva Netflix

Disney și Warner Bros. Discovery intenționează să ofere...

Marea Britanie întoarce spatele recesiunii

Revenirea economiei Regatului Unit este mai puternică...

Legea RCA. UNSAR acuză COTAR de dezinformare

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi...

BP vrea să cumpere încărcătoarele de la Tesla

Divizia de încărcare a vehiculelor electrice a BP Plc...

Fermierii vor primi subvenția de 100 € săptămâna viitoare

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul...


pixel