TeraPlast, achiziție de 16,5 milioane euro de la familie Uhl, din Austria
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Grupul TeraPast a semnat acordul pentru achiziţia Grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria, o tranzacţie în valoare de 16,53 milioane de euro.

"În urma finalizării negocierilor, a fost semnat acordul pentru achiziţia Grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria, care deţine facilităţi moderne de producţie în Ungaria şi o divizie dinamică de distribuţie pe mai multe pieţe din Europa Centrală şi de Vest. Preţul tranzacţiei este stabilit la 16,53 milioane de euro, sumă acoperită din surse mixte (interne şi finanţare bancară), la care se adaugă un mecanism de "earn-out" în funcţie de EBITDA realizată de Grupul Freiler în 2024", se arată într-un comunicat al TeraPlast.

Potrivit sursei citate, achiziţia extinde şi completează portofoliul de produse al Grupului TeraPlast, facilitând accesul la noi pieţe, cu potenţial ridicat, din centrul şi vestul Europei. Structura businessului care face obiectul tranzacţiei reprezintă, aşadar, un pas semnificativ în extinderea exporturilor Grupului în vestul Europei, subliniază comunicatul.

"Parafăm acum rezultatul unei munci intense de analiză atentă şi calcule precise de oportunitate. Întreg mediul de afaceri trebuie să urmărească planuri de extindere şi dezvoltare pe termen lung, să ducă produsele şi capitalul românesc în toată Europa, nu să încetinească de teama conflictelor sau să se lase descurajaţi de cei care cred mai puţin în perspectivele lor. În ultimii ani am investit masiv şi am marcat un exit de succes, având în jur conflicte armate şi o pandemie. Pornim cu planuri ambiţioase către pieţele din Vest odată cu această achiziţie", a declarat Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie TeraPlast.

Grupul Wolfgang Freiler a fost achiziţionat de la familia Uhl, care activează în mai multe domenii: construcţii, imobiliare şi HoReCa. Polytech şi Pro-Moulding, cele două subsidiare ale Grupului Wolfgang Freiler, desfăşoară activităţi de producţie pe teritoriul Ungariei, în timp ce Freiler gestionează activitatea de distribuţie. Polytech produce ţevi pentru protecţia cablurilor electrice şi a fibrei optice iar Pro-Moulding este specializată în injecţia de mase plastice. O altă entitate a Grupului deţine o bază industrială extinsă pe 5 hectare de teren şi hale în sud-vestul Ungariei. Produsele sunt comercializate pe pieţele din Ungaria, Cehia, Austria, Germania şi Franţa, unde companiile deţin poziţii solide de piaţă.

În urma tranzacţiei, cei 144 de angajaţi ai Grupului Freiler se vor alătura echipei Grupului TeraPlast.

"Am regăsit cu plăcere în TeraPlast un partener strategic ideal pentru a continua tradiţia de 20 de ani de performanţă şi creştere a companiei. Amplasarea fabricilor noastre şi relaţiile solide, de durată cu clienţii sunt în armonie cu strategia de creştere a TeraPlast. A fost deosebit de important pentru mine că TeraPlast îşi propune să păstreze echipa actuală, asigurând astfel o tranziţie lină a operaţiunilor şi colaborări de succes cu clienţii noştri", a declarat Jurgen Uhl.

La rândul său, Alexandru Stânean, CEO TeraPlast, a anunţat investiţii de 2 milioane de euro pentru dezvoltarea Grupului Wolfgang Freiler. În 2022, Freiler a înregistrat o cifră de afaceri de 31 milioane de euro şi o EBITDA de aproape 4 milioane de euro, ceea ce înseamnă o marjă EBITDA de 12%.

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova şi Somplast. Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti, în indicii Small Cap şi Global All Cap ai FTSE Russell, în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index) şi ROTX EUR ai Bursei de Valori de la Viena. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel