Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Motivul este consolidarea industriilor europene și pentru a accelera examinarea de către autoritățile de reglementare a acordurilor de fuziune dintre companii, conform unui interviu publicat joi în ziarul spaniol El Pais, citat de Reuters.
Comentariile lui Ribera subliniază protecționismul în creștere din Uniunea Europeană și eforturile de a ajuta companiile să concureze mai bine cu rivalii din SUA și China.
Norme mai îngăduitoare pentru companii
Poziția sa este, de asemenea, în concordanță cu un raport întocmit de fostul prim-ministru italian Mario Draghi la cererea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care solicită o revizuire a normelor UE în materie de concurență și a autorităților de reglementare pentru a examina fuziunile pe o bază paneuropeană.
„Normele pot fi mai îngăduitoare în multe direcții, dar întotdeauna în sensul consolidării capacităților europene”, a declarat Ribera, citată de AFP.
„Avem de gând să le reformăm. Pentru a câștiga agilitate și pentru a ne concentra eforturile pentru a oferi industriei o dimensiune europeană strategică”.
Ea a spus că Europa ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea mai multor industrii decât cele actuale.
„Competitivitatea Europei nu este rezolvată de trei sau patru campioni naționali. Avem nevoie de dimensiune pentru a concura pe piețele internaționale, dar avem nevoie și ca piața internă să funcționeze, cu un ecosistem de afaceri în care lucrurile sunt echilibrate în mod rezonabil”, a spus Ribera.
De asemenea, ea a luat în vizor normele UE privind fuziunile, despre care criticii spun că sunt lungi și greoaie, afirmând că va încerca să scurteze intervalul de timp pentru examinarea tranzacțiilor.
Ribera, care a fost, de asemenea, însărcinată cu conducerea tranziției ecologice a blocului comunitar, a avertizat cu privire la utilizarea fondurilor publice pentru energia nucleară.
„La întrebarea dacă energia nucleară ar trebui promovată, aș spune că fiecare țară ar trebui să facă ceea ce dorește. Stimulentele publice sunt o altă problemă. Aceasta este o chestiune foarte diferită”, a spus ea.
Uniunea Europeană (UE) continuă să piardă teren în cursa globală pentru tehnologiile emergente. În ceea ce privește cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare în sectoare în creștere, cum ar fi biotehnologia sau economia digitală, SUA sunt cu mult înaintea UE. De asemenea, chinezii au devenit, în doar zece ani, un factor de putere la nivel mondial în anumite tehnologii de viitor.
Marea provocare, Big Tech și AI
Ribera Rodriguez va trebui să se asigure că Amazon, Apple, Alphabet - Google, Microsoft și Meta respectă normele menite să limiteze monopolul. Aceasta este una dintre marile sale responsabilități.
Aceste mari companii tehnologice au luate în vizor deja de fosta șefă antitrust a UE, Margrethe Vestager, pentru că nu s-au conformat Legii privind piețele digitale (DMA).
O altă provocare va fi modul de abordare a popularității crescânde a inteligenței artificiale, pe fondul preocupărilor legate de exploatarea de către Big Tech a poziției sale dominante existente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.