Urmărește dezbaterea live

Tesla a bătut un nou record de livrări de autovehicule electrice
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tesla. Foto: Pexels.com
Tesla. Foto: Pexels.com
Tesla a livrat 1,31 milioane de maşini în 2022, cu 40% mai multe faţă de anul anterior.

Producătorul de autovehicule electrice Tesla a anunţat că în 2022 a livrat peste 1,31 milioane maşini, cu 40% mai multe comparativ cu anul anterior, când a livrat 936.000 de unităţi, relatează agenţia EFE.

Compania, fondată de Elon Musk, a bătut un nou record de livrări - cifra cea nai apropiată de cea a vânzărilor, pe care nu o divulgă - şi în ultimul trimestru al anului, prin livrarea a peste 405.000 maşini, conform unui comunicat.

Însă, livrările din această ultimă parte a anului au fost mai slabe faţă de estimările analiştilor, care preconizau un nivel între 409.000 şi 433.000, potrivit firmei de consultanţă FactSet.

În ultimul trimestru din 2022, Tesla s-a confruntat cu dificultăţi de producţie în China, din cauza valului de Covid 19, şi, de asemenea, a aplicat reduceri de preţ în această ţară şi în SUA, ca urmare a scăderii cererii.

În comunicat, reprezentanţii companiei menţionează că anul a fost unul bun "în contextul problemelor importante legate de Covid şi de lanţul de furnizare, pe parcursul anului".

În datele publicate, Tesla combină livrarea de autovehicule din gama înaltă, Model S şi X cu cele mai accesibile, precum Model Y şi 3.

 

Vezi şi: Norvegia, record mondial în privinţa înmatriculărilor de maşini electrice

 

Maşinile electrice au reprezentat aproape 80% - un nou record mondial - din noile înmatriculări de autoturisme noi de pasageri în Norvegia în 2022, informează luni AFP.

Anul trecut s-au vândut 138.265 de maşini electrice noi, adică 79,3% din totalul vânzărilor de vehicule private, potrivit unui comunicat al Consiliului de informare privind traficul rutier. În fruntea clasamentului se află Tesla, cu 12,2% cotă de piaţă.

Astfel, Norvegia, care este atât un mare producător de hidrocarburi, cât şi un campion al maşinilor cu zero emisii, şi-a doborât propriul record stabilit în 2021 (64,5%).

Prin comparaţie, maşinile electrice au reprezentat 8,6% din noile înmatriculări în primele nouă luni ale anului 2022 în Uniunea Europeană.

Numai în luna decembrie, în Norvegia maşinile electrice au reprezentat 82,8% din vânzări, mulţi norvegieni grăbindu-se să cumpere înaintea unei schimbări fiscale care va face aceste achiziţii mai scumpe.

Modelul Y de la Tesla a reprezentat 11,5% din vânzări, grupul deţinut de Elon Musk lăudându-se că a doborât recordul de vânzări atins în 1969 de legendarul Volkswagen Beetle.

Norvegia îşi propune ca toate maşinile sale noi să aibă emisii zero - electrice sau cu hidrogen - începând cu 2025, datorită în special unei impozitării foarte favorabile.

Însă odată cu maturizarea acestui segment de piaţă, autorităţile au început să reducă unele din beneficiile care au afectat serios finanţele publice. Începând cu 1 ianuarie, scutirea de TVA (25%) la achiziţionarea unui vehicul electric nou este valabilă doar în limita unui preţ de achiziţie de 500.000 de coroane (aproximativ 47.500 euro), sumele care depăşesc acest plafon fiind supuse impozitării.

Astăzi, una din cinci maşini care rulează pe drumurile norvegiene este complet electrică, un alt record mondial. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel