Tezaurul României de la Moscova. Anunțul făcut de un oficial al BNR
Autor: Andreea Craciun | 19 apr, 17:25
Ultimii discuții cu rușii au avut loc în urmă cu trei ani
Ultimii discuții cu rușii au avut loc în urmă cu trei ani
Ultimele discuții cu partea rusă privind soarta Tezaurului României datează din 2019. De atunci, experții români nu au obținut altă întâlnire cu omologii lor de la Moscova, demersurile întreprinse în acest sens neprimind nici un răspuns.

Contactat de postul de televiziune Antena3, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, a vorbit despre soarta Tezaurului pe care România îl are în Rusia de mai bine de un secol şi pe care încearcă, de ani buni, să îl recupereze. În mod cert, actuala conjunctură nu este cea mai favorabilă discuţiilor cu Moscova. 

"E greu de spus că Rusia, care acum atacă un stat independent, este disponibilă pentru noi, astăzi, să discute despre Tezaur sau să recunoască soarta Tezaurului ori să ne dea informaţii despre Tezaur. Ca să nu mai spun că am fi naivi să credem că îl returnează în această perioadă.", a declarat Dan Suciu. 

El a menționat că România are "documente care atestă în mod cert, şi aceste documente sunt acceptate ca valide, întreaga cantitate de aur, bijuterii şi elemente de arhivă care au fost transmise în Rusia în 1917-1918. De atunci au apărut unele elemente care arată că în anii 20 existau aceste comori intacte, dar alte informaţii nu mai avem, decât o recunoaştere din partea membrilor comisiei că documentele puse la dispoziție de către Banca Naţională sunt originale.", a subliniat reprezentantul BNR. 

Citește și Creditele românilor. Suciu (BNR). Acestea sunt persoanele cu cele mai mari probleme

În urmă cu ceva timp, academicianul Ioan Bolovan anunța că negocierile pentru Tezaurul României din Rusia sunt blocate de lipsa de reacţie a părţii ruse. Din cauza pandemiei, iar acum a războiului din Ucraina, reprezentanţii Moscovei nu mai răspund la mesaje.

„Din noiembrie 2019 nu ne-am mai întâlnit cu partea rusă, acea întâlnire având loc la Moscova, conform principiului alternării locaţiilor. Întâlnirea programată pentru 2020, în România, nu a mai avut loc datorită epidemiei. La propunerea mea, din 2021, de a relua întâlnirile nu am primit un răspuns”, declara Ioan Bolovan pentru Newsweek.

Întrebat despre reluarea negocierilor, Ioan Bolovan a precizat: „Personal, nu pot estima nimic în acest sens”, a spus profesorul care crede că „războiul a îngreunat reluarea negocierilor”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe