Vouchere de vacanță. Când se primesc banii de către bugetari
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Ministrul Turismului a spus când vor primi românii banii / Foto: Arhivă
Ministrul Turismului a spus când vor primi românii banii / Foto: Arhivă
Instituțiile publice sunt obligate să acorde tichetele de vacanță, iar lipsa resurselor financiare sau necuprinderea sumelor respective în bugetul aprobat nu reprezintă o piedică legală în privința acordării lor. 

Tichetele de vacanță ar trebui să ajungă la bugetari până pe 1 iunie, spune ministrul  Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu. Oficialul precizează, însă, că și firmele private pot acorda tichete de vacanță și nu sunt limitate la suma de 1.450 de lei. Suma virată până acum e „modică”.

Guvernul a adoptat în decembrie Ordonanța de Urgență care a stat la baza întocmirii bugetelor instituțiilor pentru a-și putea „prinde” sumele necesare, declară ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu.

„Nu e mai puțin adevărat că, fiind atât de multe instituții, aproape toate au trebuit să facă achiziții publice la început de an. Din evidența de săptămâna trecută reiese că aproximativ 97 de milioane de lei au ajuns în conturile beneficiarilor. E o sumă modică față de totalul care ar fi trebui să ajungă. Pe de altă parte, pentru această perioadă - mă refer la minivacanța din 1 Mai - există și acele tichete nefolosite din anii 2019 și 2020 care pot fi folosite oricum doar până la finele lunii iunie și atunci e un sprijin suplimentar”, afirmă ministrul.

Pe de altă parte, și firmele private pot oferi tichete de vacanță și nu sunt limitate la suma de 1.450 de lei, ci pot merge până la 6 salarii minim pe economie, spune Cadariu.

Întrebat dacă tichetele de vacanță ajuns la beneficieri până pe 1 iunie, ministrul a răspuns: „așa ar trebui. (...) Sper ca cei care conduc instituțiile să o facă cât mai repede”.

Citește și: Vouchere de vacanţă 2022 şi pentru cei din privat. Cadariu: Suma poate ajunge la şase salarii minime

Ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a făcut precizări legate de acordarea, în 2022, de vouchere de vacanţă. 

Ministrul Cadariu a vorbit, în cadrul emisiunii "De Ce Nu în România?", realizată de Mohammad Murad la DC News, despre voucherele de vacanţă. Ministrul a subliniat faptul că nu doar cei care lucrează în sistemul public pot beneficia de aceste tichete, ci şi cei din domeniul privat. 

"Am început în decembrie cu ordonanţa pentru vouchere şi aici fac o precizare: toţi salariaţii din sectorul public pot beneficia de tichete de vacanţă de 1.450 lei. Mai mult de atât: orice salariat din sectorul privat, dacă patronul doreşte, poate beneficia de tichet de vacanţă. Dar aici nu este limitat la suma de 1.450 de lei ci suma poate merge până la de şase ori salariul minim pe economie, cu nişte beneficii din partea patronului, în sensul că toată suma o poate deduce, o poate pune pe cheltuieli, iar pentru respectiva sumă nu plăteşte contribuţii sociale, nici pentru pensii, nici pentru sănătate", a explicat ministrul Turismului Constantin-Daniel Cadariu. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel