Tichete sociale de 500 de lei pentru elevi, în perioada 2023-2027. Cine beneficiază - Decizie în şedinţa de Guvern

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Bani - lei
Bani - lei
Alte categorii defavorizate vor primi tichete sociale în valoare de 500 de lei care se vor acorda anual. 

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi, 12 noiembrie se află şi un proiect de act normativ care stabilește măsuri de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, estimându-se a fi sprijiniți aproximativ 410.000 de preșcolari și elevi dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial.

Citiţi şi: Cardurile sociale, alimentate cu 250 lei. Informaţii complete despre programul "Sprijin pentru România"

Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se propune aprobarea Schemei naţionale de sprijin pentru preșcolarii și elevii dezavantajați, prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional 2023-2027, în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, denumită în continuare S.N.S.E.D. 2023-2027.

Coordonatorul S.N.S.E.D. 2023-2027 pentru acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin structura de specialitate din cadrul acestuia, cu rol de beneficiar responsabil de inițierea și implementarea operațiunilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență.

S.N.S.E.D 2023-2027 se va implementa pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027) în conformitate cu obiectivele Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 şi în limita bugetului disponibil pentru această măsură, în conformitate cu regulile de eligibilitate PoIDS 2021-2027, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Sprijinul principal acordat este în cuantum de 500 de lei, într-o tranșă unică în fiecare an școlar, începând cu anul școlar 2023-2024. Alocarea financiară aferentă Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 pentru sprijinirea elevilor dezavantajați din învățământul de stat (preșcolar, primar, gimnazial) a fost stabilită având ca referință o valoare a sprijinului în cuantum de 500 lei/per copil/an școlar pentru 4 ani școlari.

 

Având în vedere estimarea dimensiunii numerice de 410.000 de copii sprijiniți prin prezenta schemă prin raportare la datele Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați (S.N.S.E.D) - Programul Social „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional”, implementată prin Programul operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020, respectiv la numărul de preșcolari și elevi dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial care au beneficiat de măsura de sprijin în anul școlar 2022-2023, poate exista o diferență între potențialul susținerii financiare a măsurii de sprijin din cadrul PoIDS 2021-2027 și cheltuielile necesare pentru anii școlari 2023-2027, în vederea sprijinirii tuturor preșcolarilor și elevilor dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial.

Bugetul S.N.S.E.D 2023-2027 se stabileşte la suma de 597.048,00 mii lei, echivalent a 120.000.000 euro la cursul InforEuro din luna octombrie 2023 cu sursă de finanţare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, în conformitate cu regulile de eligibilitate şi normele europene şi naţionale aplicabile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel