Tinerii, obligați să rămână în țară după absolvirea facultății

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că urmează să aibă loc o discuţie transparentă privind facilităţile pe transport acordate studenţilor şi că aceştia ar trebui întrebaţi dacă nu ar fi corect ca după terminarea facultăţii să rămână să lucreze un număr de ani în România. 

"Săptămâna aceasta o să fie o discuţie. Eu am propus să fie o discuţie transparentă, ca oamenii să vadă exact ce se discută. (...) De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii nu cumva ar fi corect din toate punctele de vedere ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii? Nicăieri în Europa nu este o astfel de formă. Nu. Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc... (să muncească în afara ţării n.r.). Se dau acele credite, împrumuturi pe termen lung pentru studenţi. Şi poate ar trebui să punem asta în balanţă, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul investind în tine, în facilităţi pe transport, în şcoală ...Şi poate găsim scheme de finanţare să încurajăm studenţii să şi facă ce au de făcut şi mai bine", a spus ministrul Finanţelor la Antena 3. 

Săptămâna trecută, Teodorovici afirma că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD au fost discutate principii care vor sta la baza primei rectificări bugetare din 2019, fiind înaintate câteva propuneri de măsuri, dintre care două au fost convenite "de principiu". Una dintre acestea este legată de gratuitatea pe calea ferată de care beneficiază studenţii. 

Studenții se revoltă împotriva anunțului lui Teodorovici

"Şi aici o propunere, la fel, inspirându-ne şi din alte zone ale Europei, şi oricum va fi şi o discuţie înainte de a lua o decizie în acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studenţilor, putem să discutăm elemente legate de limitarea poate a numărului de călătorii în fiecare an şi putem să avem ca exemplu alte categorii de români, să spunem, pentru care se aplică aceste gratuităţi, sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră, deci un număr limitat de călătorii. De asemenea, poate vârsta până la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, adică vârsta de 26 de ani. De asemenea, putem să îl corelăm, şi cred că ar fi corect să facem acest lucru, de situaţia la învăţătură în universităţi, în facultăţi. Adică, totuşi, să nu avem studenţi repetenţi sau cu restanţe la nivelul facultăţilor, tocmai pentru a stimula, să zicem aşa, o astfel de măsură", explica şeful de la Finanţe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel