Topul orașelor unde se trăiește cel mai bine. Pe ce loc se află București
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Viena / Foto: Unsplash
Viena / Foto: Unsplash
Pe lângă locul ocupat de Viena în sondaj, alte trei orașe europene au intrat în top 10 într-un an în care instabilitatea globală și costul vieții au cântărit greu.

Pentru al treilea an consecutiv, capitala austriacă a fost încoronată drept cel mai locuibil oraș din lume dintre cele 173 enumerate în Indexul anual al locuibilității globale al The Economist.

Poziția orașului pe primul loc pare de neclintit, anul 2024 marcând a noua ocazie din ultimele 11 rapoarte ale indicelui în care a ocupat primul loc.

Cu scoruri perfecte în patru din cele cinci categorii din acest an, Viena nu a fost nici pe departe un oraș curat, dar, având în vedere dominația sa continuă, cetățenii săi par să fi scris cartea despre cum să trăiești bine.

O mare parte din top 10 din acest an rămâne neschimbată față de 2023, deși a avut loc o schimbare pentru unul sau două orașe, care fie au urcat în clasament, fie au coborât.

O schimbare notabilă este dominația orașelor vest-europene în special, care ocupă primele trei locuri și au patru locuri în total în fruntea clasamentului.

Cum sunt stabilite clasamentele

Viabilitatea este un concept subiectiv și, desigur, Indicele Global al Viabilității al The Economist nu este infailibil. Cu toate acestea, scorurile sunt determinate de un set de repere.

Clasamentul general al fiecărui oraș este finalizat prin calcularea unei medii de 100 de puncte în cinci categorii diferite: stabilitate, cultură și mediu, educație, asistență medicală și infrastructură.

În cele cinci categorii generale se regăsesc 30 de puncte de date și analize care contribuie la fundamentarea scorului din fiecare categorie. 

De exemplu, la capitolul stabilitate, sunt luate în considerare amenințarea teroristă, incidențele tulburărilor civile și nivelurile de criminalitate. În ceea ce privește asistența medicală și educația, sunt analizate calitatea și disponibilitatea serviciilor. Pentru categoria infrastructură, sunt evaluate transportul public, drumurile, legăturile de transport, locuințele și utilitățile.

În acest an, scorul mediu a crescut la 76,1 din 100, datorită îmbunătățirilor înregistrate în domenii precum educația și asistența medicală. Cu toate acestea, stabilitatea a fost singura categorie notabilă în care scorurile au scăzut.

Pe lângă protestele din Europa axate pe imigrație și agricultură și tulburările civile și războaiele din alte părți ale lumii, criza actuală a costului vieții continuă să afecteze.

Inflația a fost citată drept principala cauză a crizei locuințelor în mai multe orașe din clasament, inclusiv în Australia și Canada, unde disponibilitatea locuințelor închiriate este scăzută, iar costul de cumpărare al proprietăților este în creștere.

Europa de Est vine tare din urmă

În oglindă cu succesul Vienei în clasamentul The Economist, Europa de Vest rămâne, de asemenea, cea mai locuibilă regiune din lume, ocupând primul loc în patru categorii din cinci.

În clasamentul din acest an figurează un număr impresionant de 30 de orașe vest-europene, care au obținut un scor mediu total de 92 din 100.

Cu toate acestea, scorul general al regiunii a scăzut față de anul trecut din cauza instabilității crescânde din țări precum Germania și Irlanda, care au fost zguduite de proteste.

Cea mai mare îmbunătățire din toate regiunile a fost înregistrată în Europa de Est, aflată pe locul patru, pe baza scorurilor obținute în materie de educație superioară și asistență medicală.

Unele dintre cele mai mari evoluții în clasament au inclus Budapesta, care a primit un scor de 92 și a urcat șapte locuri, ajungând pe locul 32.

Belgradul și Bucureștiul (ambele cu un punctaj de 74,5) au urcat șase și, respectiv, cinci locuri, situându-se împreună pe poziția 94.

În ceea ce privește cele mai mari scăderi, opt orașe din Europa de Vest au coborât în clasament. Dublin a înregistrat cel mai abrupt declin, coborând șapte locuri, până pe poziția 39.

Orașele germane au înregistrat, în general, scăderi mari, Munchen coborând șase poziții, ajungând pe locul 27, împreună cu Hamburg, care a coborât cinci poziții.

Stuttgart, Berlin și Dusseldorf au coborât în clasament, la fel ca Bruxelles și Barcelona.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată de Tel Aviv, care a coborât 20 de locuri, de pe poziția 92 pe 112, din cauza unor scoruri mai mici la capitolul stabilitate, ca urmare a impactului războiului din Gaza.

Așadar, cine ocupă primele 10 locuri

10 Auckland, Noua Zeelandă

Auckland a înregistrat a doua cea mai bună îmbunătățire în 2023, sărind 25 de locuri pentru a ajunge în top 10. A reușit să își mențină poziția în 2024, cu scoruri constant ridicate în toate cele cinci categorii și o notă perfectă de 100 pentru educație.

9. Osaka, Japonia

Un alt non-mover, Osaka este singurul oraș japonez și singurul oraș asiatic reprezentat în top 10. Acesta a primit cel mai mic punctaj pentru cultură și mediu dintre cele 10 orașe clasate pe primele locuri, cu 86,8, dar a primit un punctaj perfect de 100 în categoriile stabilitate, asistență medicală și educație.

8. Vancouver, Canada

În timp ce Toronto a ieșit din top 10 în acest an, Vancouver a reușit să se agațe de un loc în top în acest an, deși a coborât două locuri. Ca și în cazul altor locuri din Canada, dar și din Australia, locuințele au fost un factor semnificativ în declinul din acest an.

7. Sydney, Australia

În timp ce omologii europeni din top 10 au înregistrat o revenire în clasament în 2024, Sydney, împreună cu Melbourne, a coborât 3 locuri în acest an, până pe poziția a 7-a, din cauza unui deficit de locuințe disponibile.

6. Geneva, Elveția

Orașul elvețian Geneva a reușit să mențină standardele în timp ce alții au coborât, crescând de pe locul 7 cu Calgary în 2023 pe locul 5 cu orașul canadian în acest an. Pe picior de egalitate cu singurul alt oraș elvețian din top 10, Zurich, Geneva a fost ușor diminuată în ceea ce privește oferta sa culturală.

5. Calgary, Canada

Contrar tendinței cu care se confruntă alte orașe canadiene din top 10, Calgary și-a îmbunătățit clasamentul în 2024, urcând două locuri pentru a recupera o parte din terenul pierdut în urma ocupării locului al treilea în 2022. Acesta a fost doar unul dintre cele patru orașe din top 10 care a obținut un punctaj de 100 pentru stabilitate.

4. Melbourne, Australia

Melbourne a înregistrat un declin mai mic decât Sydney în 2024, pierzând doar un loc, dar a fost totuși afectat de probleme similare legate de costurile și disponibilitatea locuințelor. Cu toate acestea, asistența medicală și educația au fost foarte bine cotate, cu un punctaj de 100, respectiv 100.

3. Zurich, Elveția

Cel mai mare oraș din Elveția a urcat de pe locul șase în 2023 pe locul trei în 2024, susținut de scorurile perfecte obținute în domeniul asistenței medicale și al educației. Zurich, împreună cu celelalte mențiuni din top 3, apare în mod constant în indici ai celor mai bune locuri de muncă și de trai, dar este și unul dintre cele mai scumpe orașe din lume în care să locuiești.

2. Copenhaga, Danemarca

Se pare că danezii sunt foarte fericiți să se afle pe locul al doilea, păstrându-și poziția a doua pentru al treilea an consecutiv, după Viena. Danemarca este, de asemenea, în mod constant plasată pe locul doi în topul celor mai fericite țări din lume, după Finlanda, așa că există ceva de spus despre a locui în capitala unei țări care este atât de mulțumită de modul său de viață. Copenhaga păstrează scoruri perfecte la stabilitate, educație și infrastructură.

1. Viena, Austria

În acest an, Viena a primit note de 100 la patru din cele cinci categorii, dar, la fel ca în raportul de anul trecut, orașul a fost notat cu 93,5 la categoria cultură și mediu, din cauza lipsei evenimentelor sportive majore. Cu toate acestea, notele maxime în majoritatea categoriilor sunt suficiente pentru a îndepărta Copenhaga de pe primul loc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel