Traderii de mărfuri schimbă ”tabăra”. Analiști: Câștigurile lor se corelează mai mult cu volatilitatea decât cu prețul absolut
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cei maik mari traderi independenți și-au mutat atenția spre alte mărfuri / Foto: Unsplash
Cei maik mari traderi independenți și-au mutat atenția spre alte mărfuri / Foto: Unsplash
Cele mai importante case independente de tranzacționare a petrolului își consolidează activitățile de tranzacționare a metalelor și a produselor agricole pentru a profita de volatilitatea actuală și de deficitul de aprovizionare preconizat pe termen lung.   

În ultimele luni, Vitol Group, cel mai mare trader independent de petrol din lume, a revenit la tranzacționarea în agricultură după șase ani, în timp ce Gunvor și Hartree Partners au angajat traderi pentru a tranzacționa instrumente derivate din agricultură și au crescut expunerea la metale de bază, scrie Bloomberg, citând surse care au cunoștință despre aceste mișcări. 

Traderii de energie au obținut profituri uriașe de pe urma volatilității de pe piețele de petrol, GNL și cărbune în ultimul an. Acum, aceștia mizează pe volatilitatea prețurilor din agricultură și metale, pe fondul perturbării lanțurilor de aprovizionare ca urmare a invaziei rusești în Ucraina și a redeschiderii Chinei, precum și a tranziției energetice pe termen lung, care necesită mult cupru, litiu, aluminiu și nichel, pentru a numi doar câteva dintre acestea. 

Profituri record din tranzacționarea petrolului 

Volatilitatea pieței și schimbarea fluxurilor comerciale energetice din ultimul an au dus la profituri record la comercianții independenți de mărfuri de top.

Grupul privat Vitol Group, cel mai mare trader independent de petrol din lume, a obținut profituri mai mari numai în prima jumătate a anului 2022 - 4,5 miliarde de dolari - față de întregul an 2021, când a câștigat 4,2 miliarde de dolari, au declarat anul trecut pentru Reuters surse familiare cu datele financiare. 

În pofida volumelor tranzacționate mai mici, Trafigura a înregistrat un profit record pentru exercițiul financiar care s-a încheiat la 30 septembrie, într-o perioadă de volatilitate fără precedent pe piața energetică după invazia rusă. Trafigura, unul dintre cei mai mari comercianți independenți de petrol și mărfuri din lume, a raportat un profit net de 7 miliarde de dolari pentru anul încheiat în septembrie, mai mult decât dublu față de profitul din anul fiscal precedent și mai mult decât toate profiturile din ultimii trei ani la un loc. 

"Anul trecut, oamenii noștri au muncit din greu pentru a rezolva perturbările create de volatilitatea fără precedent a pieței și de marile schimbări structurale care modelează industria noastră", a declarat Jeremy Weir, președinte executiv și director general al Trafigura.

Gunvor Group a înregistrat un profit net de 841 de milioane de dolari în prima jumătate a anului 2022, mai mult decât profitul pentru întregul exercițiu financiar din 2021 și mai mult decât triplu față de profitul din prima jumătate a anului 2021. 

"Marea majoritate a profiturilor va fi reținută în cadrul companiei pentru a stimula o creștere globală suplimentară și pentru a poziționa Gunvor ca o forță relevantă în sprijinul tranziției energetice și al securității energetice. Investițiile în combustibili non-fosili vor continua ca parte a acestui efort", a declarat Torbjörn Törnqvist, președinte și CEO al Gunvor Group, într-o declarație din iulie 2022. 

Oportunități în domeniul metalelor și al agriculturii

Comerțul cu mărfuri a cunoscut un boom în ultimii cinci ani, a declarat McKinsey & Company într-un raport de luna trecută. 

Grupurile valorice de tranzacționare a mărfurilor au crescut, aproape dublându-se de la 27 de miliarde de dolari în 2018 la un EBIT estimat la 52 de miliarde de dolari în 2021. Cea mai mare parte a creșterii a fost alimentată de EBIT din tranzacționarea petrolului, care, potrivit estimărilor, au crescut cu peste 90%, ajungând la 18 miliarde de dolari în această perioadă. Valoarea totală în tranzacționarea de mărfuri va continua să crească, potrivit McKinsey.   

Iar rezultatele financiare ale traderilor de mărfuri tind să se coreleze mai mult cu volatilitatea decât cu prețul absolut, a precizat firma de consultanță.

Potrivit McKinsey, schimbările de pe piețele globale de mărfuri vor crește volatilitatea structurală, vor perturba fluxurile comerciale pentru a deschide noi arbitraje și vor modifica în mod fundamental relațiile comerciale. Toate acestea ar putea fi o oportunitate pentru cei mai mari comercianți de mărfuri.

"Tranziția energetică aflată acum în desfășurare este o transformare economică și fizică care traversează și integrează diferitele sisteme globale de alimente, energie și materiale", notează McKinsey. 

"O reordonare a valorilor activelor și a relațiilor între mărfuri ar întrepătrunde mai puternic volatilitatea prețurilor materiilor prime tradiționale cu cea a noilor mărfuri verzi - și invers", au scris autorii raportului, partenerii McKinsey Roland Rechtsteiner și Joscha Schabram și consultantul Arun Thomas.  

Penurie iminentă de metale pentru tranziția energetică 

Analiștii și actorii din industrie se așteaptă ca cererea de metale esențiale pentru tranziția energetică să crească vertiginos în anii următori, în timp ce oferta joacă rolul de recuperare, cel puțin deocamdată. Investițiile în noi exploatări miniere nu au decolat încă. 

Anul acesta, investițiile în mineritul metalelor vor crește cu 3% față de anul precedent, până la 149 de miliarde de dolari, cuprul fiind liderul creșterii, dar nivelul investițiilor va fi încă abia peste minimele ciclului descendent, a declarat Wood Mackenzie la începutul acestei luni. 

"Există încă puține semne că marile companii miniere sunt pregătite să slăbească lanțurile și să se angajeze într-o nouă fază de investiții organice în noile capacități esențiale pentru tranziție - cupru, cobalt, litiu, nichel și aluminiu, printre ele", a scris președintele și analistul-șef al WoodMac, Simon Flower.   

În pofida scăderii recente a prețurilor la metale, în special la cupru, din cauza stocurilor suficiente și a cererii chinezești încă slabe, materiile prime vor sări mai târziu în acest an, deoarece totul indică faptul că redeschiderea Chinei "este în regulă", a declarat săptămâna aceasta Jeffrey Currie, șeful global al departamentului de cercetare pentru materii prime de la Goldman Sachs, pentru Bloomberg TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel