Tramvaiul fără șine, fără vatman. Dar circulă VIDEO
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Un mijloc de transport demn de secolul 21
Un mijloc de transport demn de secolul 21
Acest tramvai pe pneuri, fără șine, circula din 2018 într-un oraș din China, ghidându-se marcajele pe asfalt. Conceput de gigantul chinez CRRC și propulsat de baterii, acest vehicul știe să ruleze pe pilot automat. Deplasarea lui devine, astfel, mai rapidă. 

Noul mijloc de transport creat de CRRC Zhushou Institute Co. Ltd face parte din sistemul feroviar inteligent, construit de acest mastodont industrial.

Proiectul a fost dezvăluit în mai 2017, iar un an mai târziu, Autonomous Rail Rapid Transit (ART) a fost pus în exploatare la Zhushou pe un traseu de 12 kilometri. Într-o primă fază, tramvaiul a rulat asistat de un vatman. Ulterior, s-a mers pe varianta de deplasare autonomă.

Sistem de șine virtuale

Noul vehicul are o lungime de 32 de metri și se deplasează cu 70 de kilometri pe oră, transportând circa 300 de pasageri. La o încărcare completă și rapidă (10 minute) a bateriilor sale, tramvaiul poate parcurge 25 de kilometri, pentru că nu se poate alimenta de la șine sau fire suspendate prin antenele obișnuite. O încărcare completă mai lentă, care se efectuează, în special noaptea, îi permite să acopere 40 de kilometri.

Tramvaiul se ”orientează” după marcajele de pe asfalt, un fel de șine virtuale, ale căror informații sunt captate de senzorii vehiculului și transmite sistemului informatic central, creierul tramvaiului. Testele efectute în condiții de iarnă, cu carosabilul acoperit de zăpadă a demonstrat că sistemul poate funcționa chiar și așa.

Citește și Aeroport impresionant. Este cel mai mare din lume

Noul mijloc de transport va fi introdus în circulație la scară largă în special în orașele mici, care nu pot face față cheltuielilor impuse de noile norme de mediu impuse de autoritățile chineze cu scopul reducerii gradului de poluare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel