Tranzacție de 1,3 miliarde $ pe piața Pharma. În rolul principal, compania Merck & Co
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În căutarea unor medicamente foarte eficiente
În căutarea unor medicamente foarte eficiente
Acțiunile companiei biofarmaceutice Imago BioSciences au afișat, luni, o creștere de 105,45%, până la 35,75 dolari, la deschiderea principalei ședințe de tranzacționare din SUA.

Prețul acțiunilor a crescut de mai mult de două ori în urma anunțului privind preluarea Imago de către compania farmaceutică americană Merck & Co, cunoscută și în afara SUA și a Canadei sub numele de MSD. Ea va cumpăra acțiunile Imago BioSciences la prețul de 36 de dolari pe acțiune, în creștere cu 106,9% față de prețul de închidere de vineri, 18 noiembrie. Prețul total de achiziție este evaluat la 1,35 miliarde de dolari, iar tranzacția ar trebui să se încheie în primul trimestru al anului 2023.

În urma anunțului, acțiunile Imago BioSciences au urcat cu 105,7%, până la 35,7 dolari pe piața bursieră, după care tranzacțiile au fost suspendate.

Imago BioSciences dezvoltă medicamente folosite în tratamentele recomandate în cazul afecțiunilor măduvei osoase. Unul dintre produsele companiei, Bomedemstat, combate supraproducția de trombocite și globule roșii și se află deja în faza a doua a studiilor clinice. Prin achiziția acestei companii, Merck & Co. se așteaptă să obțină noi tratamente pentru cancer și pentru diverse boli rare.

În cursul verii, s-a anunțat că Merck & Co. a angajat discuții în vederea preluării companiei Seagen Biotech, specializată în dezvoltarea de medicamente împotriva cancerului. Analiștii se așteaptau ca Merck & Co. să plătească 200 de dolari pentru o acțiune Seagen, ceea ce ar fi reprezentat, la momentul respectiv, o primă de aproximativ 14% la momentul respectiv. Prin urmare, valoarea tranzacției ar fi fost de 40 de miliarde de dolari. Pe fondul acestor informații, acțiunile Seagen au crescut cu aproape 20%.

Experții sunt de părere că această preluare ar fi întărit poziția deja excelentă a Merck & Co. pe segmentul oncologic, portofoliul de medicamente al Seagen fiind capabil să genereze, pe termen lung, venituri de până la 6,5 miliarde de dolari pe an.

Cu toate acestea, la scurt timp după aceea, agenția Bloomberg a anunțat că discuțiile s-au blocat din cauza unui dezacord privind prețul acțiunilor.

Compania farmaceutică americană Merck & Co. a fost înființată ca filială a grupului german Merck în 1891. A fost naționalizată de Statele Unite în 1917 și apoi privatizată din nou în 1919, când George W. Merck a răscumpărat acțiuni. Compania produce medicamente eliberate pe bază de rețetă, vaccinuri, produse biologice și produse de sănătate animală.

Citește și Pastile pentru reducerea greutății, afacere de 50 miliarde $. 

Anul trecut, Novo Nordisk a lansat medicamentul de reducere a greutății Wegovy, iar pentru campania de promovare au recrutat-o Queen Latifah, actriță și cântăreață de rapper, pentru campania publicitară.

Tot anul trecut, un studiu științific în fază avansată, a confirmat că medicamentul produs de Novo Nordisk denumit Wegovy, a dus la o reducere în medie de 15% din greutatea corporală a bolnavilor. În schimb, firma daneză a ajuns să fie victima propriului său succes. Cererea crescândă și constrângerile de producție au dus la o penurie generalizată de Wegovy.

Lipsa medicamentului, care are denumirea generică de semaglutide și este un inhibitor al poftei de mâncare, a obligat Novo să oprească pentru scurt timp publicitatea și marketingul și să-și regândească tehnica de fabricație. De asemenea, a oferit o șansă pentru Eli Lilly, Amgen și alte câteva corporații de biotehnologie care creează medicamente conexe pentru combaterea obezității să încerce să recupereze terenul pe o piață care, potrivit estimărilor analiștilor, ar putea valora 50 de miliarde de dolari pe an până în 2030.

"Această lansare fulminantă, cu o curbă de absorbție mai mult sau mai puțin verticală, îți schimbă abordarea pentru a face față problemelor", a declarat Lars Fruergaard Jørgensen, șeful guvernului Novo, pentru Financial Times.

Acesta a menționat că Novo nu a anticipat cererea masivă pentru Wegovy, bazându-se pe proiecțiile sale pe creșterea mai lentă a vânzărilor brute ale Saxenda, medicamentul său anterior pentru probleme de greutate care a ajutat bolnavii să piardă aproximativ 5% din greutatea lor corporală. Firma își propune să remedieze problemele de producție până la sfârșitul anului, ceea ce îi va permite să facă mai multă publicitate pentru Wegovy în SUA și să îl lanseze într-o serie de locații internaționale europene, a menționat Jørgensen.

Graba de a lansa medicamente pentru a trata problemele de greutate - o boală care afectează aproximativ 650 de milioane de oameni din întreaga lume - a provocat neliniște în rândul unor critici, care avertizează cu privire la potențialul abuz și efectele negative ale acestora. Însă majoritatea specialiștilor în domeniul sănătății spun că medicamentele ar trebui să aibă o influență cu adevărat optimistă asupra bolnavilor cu probleme de greutate, o boală care poate avea implicații devastatoare asupra bunăstării și care rămâne în mare parte netratată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel