Trei lovituri teribile pentru economia de 19 trilioane de dolari a Chinei: Inundații, alunecări de teren și risc de colaps energetic

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Freepik.com
Freepik.com
China, prinsă între foc și potop: furtuna Danas aduce inundații, în timp ce canicula paralizează nord-estul ţării, transmite Reuters.

Ploi torențiale s-au abătut miercuri asupra unor mari regiuni ale Chinei, în timp ce furtuna tropicală Danas a inundat provincii costiere esențiale pentru sectorul tehnologic, iar ploile musonice din interiorul țării au provocat alunecări de teren și inundații puternice de-a lungul unui arc de 1.400 de kilometri.

Situația este complicată de un sistem de presiune subtropicală care, încă de săptămâna trecută, a uscat culturile agricole și a suprasolicitat rețelele de electricitate în zonele centrale și în nord-estul țării – acolo unde căldura atinge niveluri istorice.

Cea de-a doua mare economie a lumii se confruntă cu riscuri tot mai mari cauzate de fenomene meteo extreme, despre care meteorologii spun că sunt intensificate de schimbările climatice. Anual, acestea provoacă pierderi comerciale de zeci de miliarde de dolari și expun vulnerabilități grave în infrastructura Chinei, inclusiv lipsa accesului la aer condiționat în multe zone urbane.

Autoritățile chineze au îndemnat populația să rămână în locuințe, în condițiile în care Danas – retrogradată din taifun după ce a provocat două decese în Taiwan – a început să reverse cantitățile de apă acumulate deasupra Mării Chinei de Sud și a Strâmtorii Taiwan peste provinciile Zhejiang și Fujian.

Potrivit televiziunii de stat chineze, în unele zone sunt așteptate până la 300 mm de precipitații, ceea ce a dus la închiderea școlilor și la punerea în alertă a autorităților din orașele-port Fuzhou și Xiamen pentru posibile inundații rapide.


Pe întreg teritoriul, inundațiile fac ravagii

Deși Danas nu mai are forța unui taifun, nucleul său depresionar și cantitățile mari de apă pe care le transportă continuă să reprezinte un risc major, în special în sudul Chinei, unde urbanizarea rapidă a acoperit vast întinderi de teren cu beton impermeabil.

Riscul s-a materializat în orașul Yibin, din provincia Sichuan (sud-vestul Chinei), unde peste 6.000 de persoane au fost evacuate după 14 ore de ploi continue. Imaginile difuzate de CCTV au arătat pompieri salvând locuitori din apartamente inundate.

În Zhaotong, la trei ore distanță de Yibin, peste 7.000 de persoane au fost evacuate, iar cinci sunt date dispărute. Un district local a înregistrat 227,8 mm de ploaie într-o singură zi – un record istoric, de la începutul măsurătorilor în 1958.

În Tibet, o viitură produsă de revărsarea unui râu din regiunea Gyirong a forțat relocarea a peste 300 de persoane aflate la poalele Himalayei.

În nordul țării, orașul Shijiazhuang (provincia Hebei) a activat protocoalele de urgență după ce mai multe districte au fost inundate de peste 100 mm de ploi căzute peste noapte.


Canicula paralizează estul Chinei

În același timp, valul de căldură generat de sistemul de presiune subtropicală a continuat să afecteze centrul și estul Chinei – de la Shanghai până la Beijing – cu temperaturi record în megapolisurile Shanghai, Wuhan și Changsha.

Autoritățile au recomandat locuitorilor din nord-estul Chinei să evite deplasările în orele de vârf și să se hidrateze, după mai multe cazuri de decese cauzate de insolație raportate în ultima săptămână.

China nu publică statistici oficiale privind decesele cauzate de căldură, însă presa locală relatează periodic astfel de cazuri pe baza surselor din autoritățile locale.

În vara lui 2022, China a înregistrat un val de căldură de 79 de zile – cel mai lung din 1961 încoace. Potrivit unui studiu publicat în 2023 în revista The Lancet, peste 50.000 de persoane ar fi murit atunci din cauza căldurii extreme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei
Codul fiscal se modifică / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TVA
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare
ROBOR a început să scadă
Reciclarea sticlelor de plastic / Foto: Freepik
Cupru / Foto: Freepik

Piața metalelor, în șoc! Trump impune 50% tarif pe cupru

Prețul cuprului a înregistrat marți cea mai mare...

Caniculă
Se schimbă impozitul pe profit / Foto: Freepik

pixel