Trei obstacole care ar putea întârzia scăderea prețului la gaze în Europa
Autor: Simona Haiduc | 15 sep 2021, 08:55
Conductele Nord Stream su fost conpromise de mai multe explozii
Conductele Nord Stream su fost conpromise de mai multe explozii
Se afirmă că prin darea în funcțiune a gazoductului Nord Stream-2, conducta ce pleacă din Rusia, traversează Marea Baltică și ajunge direct în Germania, ar putea determina o reducere a prețului la gaze naturale în Europa, care a depășit, pentru prima dată în istorie, pragul psihologic de 800 de dolari/1000 metri cubi. Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple: există mai multe obstacole care ar putea întârzia inaugurarea gazoductului.

Detaliind subiectul, expertul american America Hernandez, enumără, într-un articol publicat în revista Politico, trei asemenea piedici. 

În primul rând, pentru a deschide conducta, operatorul Nord Stream 2 AG, trebuie să efectueze lucrări tehnice, ce pot dura până la trei luni, a spus Hernandez. Este vorba despre curățarea secțiunilor offshore ale Nord Stream-2, verificarea dacă există scurgeri sau alte potențiale nereguli de construcție. 

În al doilea rând, conducta trebuie să obțină un certificat de securitate din partea unei organizații independente și recunoscută de comunitatea internațională. În același timp, senatorul american James Risch a avertizat că orice companie străină care va participa la inspecția conductei va intra sub incidența sancțiunilor SUA.

În plus, Agenția germană de reglemetare a pieței gazelor (BNA) trebuie să confirme că totul corespunde cerințelor europene. În același timp, autoritatea de reglementare poate elibera un permis temporar în cazul în care constată vreo amenințare la adresa securității energetice a Germaniei înainte sezonul de iarnă din cauza prețurilor ridicate la gaz și a rezervelor scăzute în instalațiile de depozitare.

Citește și Preţurile record la gaze naturale ar putea urgenta lansarea Nord Stream 2 susţin analiştii

Trebuie amintit, în context, că senatorii Partidului Republican SUA au amenințat că încurca planurile autorităților de a respecta programul numirilor în Departamentul Trezoreriei, dacă administrația președintelui Joe Biden nu va impune sancțiuni operatorului de conducte de gaz Nord Stream 2 AG.

„Sperăm că președintele va respecta legea și va introduce sancțiuni împotriva Nord Stream 2 AG cât mai curând posibil, deschizând calea pentru aprobarea candidaților”, au atras atenția republicanii într-o scrisoare adresată Casei Albe și citată de Wall Street Journal.

Gazoductul Nord Stream-2 dispune de două linii de transport al gazelor naturale, cu o capacitate totală de 55 miliarde metri cubi pe an. Inițial, această magistrală urma să fie dată în exploatare undeva în anul 2019, dar sancțiunie internaționale au obligat la modificarea graficului. Pe fondul prețurilor ridicate la gaze naturale, Gazprom, considerat, printre altele, vinovat de această situație, a promis că poate pompa 5,6 miliarde de metri cubi de gaze până la sfârșitul lunii septembrie. Prea puțin pentru a antrena o ieftinire consistență a carburantului, dar suficient pentru a impune o tendință descendentă a pieței 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Afacerile Metro din Belgia, vândute pentru 47 milioane euro

Retailerul olandez Sligro Food Group a anunţat miercuri...

Crossuri externe