Snam, una dintre companiile din spatele proiectului, a informat că cele trei ţări şi-au exprimat sprijinul pentru ca proiectele de infrastructură să obţină statutul de Proiecte de interes comun ale UE (PCI), ceea ce le-ar permite accesul la anumite fonduri europene şi obţinerea rapidă a aprobărilor.
Europa vrea să extindă producţia şi importurile de hidrogen din sursele regenerabile, pentru reducerea combustibililor fosili.
Aşa numitul coridor Sud H2 va lega Africa de Nord, Italia, Austria şi Germania, permiţând ca hidrogenul din sursele regenerabile produs în sudul Mediteranei să ajungă la consumatorii europeni, a precizat Snam.
Proiectul de 3.300 km este condus de patru mari operatori europeni de sisteme de transport (TSO): Snam, Trans Austria Gasleitung (TAG), Gas Connect Austria (GCA) şi bayernets în Germania.
Cu o capacitate de import de hidrogen de peste patru milioane de tone pe an (Mtpa) din Africa de Nord, până în 2030 conducta ar putea livra 40% din ţinta de import de hidrogen a UE, a informat Snam.
Te-ar putea interesa și:
Danezii construiesc o conductă pentru transportul hidrogenului în Germania
Danemarca şi Germania au încheiat vineri un acord privind construirea unei conducte în Marea Nordului pentru transportul hidrogenului în Germania, conductă care ar trebui să fie gata cel târziu în 2028, relatează agenţia EFE.
Conexiunea submarină va lega coasta vestică a Peninsulei Jutland cu nordul Germaniei, conform unei Declaraţii semnate la Copenhaga de către ministrul danez al Climei, Lars Aagaard, şi vicecancelarul german şi ministru al Economiei, Robert Habeck.
Cele două părţi nu au stabilit deocamdată ce cantitate de hidrogen va transporta viitoarea conductă.
"Ar fi o greşeală să fim prea precişi privind capacitatea infrastructurii. Se va stabili prin dialog cu industria şi cu sectorul privat", a declarat, într-o conferinţă de presă, Aagaard.
Acordul reprezintă "un mare şi important pas" pentru Germania, a dat asigurări Habeck, al cărui Guvern a încheiat în ultimele luni o serie de acorduri energetice cu diferite ţări, pentru a-şi reduce dependenţa de gazul rusesc, ca urmare a intervenţiei militare a Moscovei în Ucraina. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...