Urmărește dezbaterea live

Tren metropolitan la Cluj. Boc a găsit asociați

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Emil Boc vrea să lege trenul metropolitan de rețeaua CFR
Emil Boc vrea să lege trenul metropolitan de rețeaua CFR
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, miercuri, asocierea municipiului cu şapte comune limitrofe, în vederea realizării studiilor necesare introducerii unui tren metropolitan care să fie implementat cu fonduri europene şi care să asigure transportul între aceste localităţi, transmite Agerpres.

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, în şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, că proiectul trenului metropolitan ar urma să fie integrat cu cel al metroului din municipiu. 

"S-a aprobat acordul de asociere pentru realizarea, în parteneriat cu comune limitrofe municipiului Cluj-Napoca, a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate şi de impact de mediu pentru introducerea trenului metropolitan pe traseul Gilău - Floreşti - Cluj-Napoca - Baciu - Apahida - Jucu - Bonţida. Trenul metropolitan este un proiect integrat cu metroul din interiorul municipiului Cluj-Napoca, astfel încât în afara oraşului să avem un tren de suprafaţă, în interior să avem metrou, iar după ce iese din Cluj să-l conectăm cu linia de cale ferată existentă, pentru dezvoltarea culoarului de nord al oraşului. Ne propunem ca în ianuarie 2019 să scoatem la licitaţie studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, pentru a putea obţine chiar din acest exerciţiu financiar bani europeni pentru tren", a spus primarul.

Citește și:

Alianța Vestului, constituită de Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea

Acesta consideră că proiectul trenului metropolitan ar asigura zonei soluţia necesară pentru menţinerea unei mobilităţi eficiente a locuitorilor. 

"Dacă nu ne preocupă soarta viitorului Clujul vom ajunge peste câţiva ani în imposibilitatea de a mai continua dezvoltarea şi asigurarea unei mobilităţi urbane de calitate în municipiu. Coroborat cu centura metropolitană se impune şi proiectul trenului metropolitan care dă o şansă de modernizare şi dezvoltare şi pentru partea de mobilitate şi pentru cea de creştere economică a întregii zone şi ajută şi la o dezvoltare durabilă a transportului din zona municipiului Cluj-Napoca, prin reducerea numărului de maşini şi a poluării", a spus primarul. 

În opinia acestuia, fără o astfel de soluţie, traficul rutier va creşte în municipiul Cluj-Napoca, contribuind la creşterea nivelului emisiilor de noxe, a zgomotului şi producând blocaje. 

Potrivit primarului, din analizele preliminare făcute reiese că există şanse ca realizarea studiilor şi chletuielile de achiziţie a materialului rulant şi a altor echipamente necesare implementării trenului metropolitan să fie realizate din fonduri europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BNR: Indice ROBOR
ANAF
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB

pixel