Tren metropolitan la Cluj. Boc a găsit asociați
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Emil Boc vrea să lege trenul metropolitan de rețeaua CFR
Emil Boc vrea să lege trenul metropolitan de rețeaua CFR
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, miercuri, asocierea municipiului cu şapte comune limitrofe, în vederea realizării studiilor necesare introducerii unui tren metropolitan care să fie implementat cu fonduri europene şi care să asigure transportul între aceste localităţi, transmite Agerpres.

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, în şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, că proiectul trenului metropolitan ar urma să fie integrat cu cel al metroului din municipiu. 

"S-a aprobat acordul de asociere pentru realizarea, în parteneriat cu comune limitrofe municipiului Cluj-Napoca, a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate şi de impact de mediu pentru introducerea trenului metropolitan pe traseul Gilău - Floreşti - Cluj-Napoca - Baciu - Apahida - Jucu - Bonţida. Trenul metropolitan este un proiect integrat cu metroul din interiorul municipiului Cluj-Napoca, astfel încât în afara oraşului să avem un tren de suprafaţă, în interior să avem metrou, iar după ce iese din Cluj să-l conectăm cu linia de cale ferată existentă, pentru dezvoltarea culoarului de nord al oraşului. Ne propunem ca în ianuarie 2019 să scoatem la licitaţie studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, pentru a putea obţine chiar din acest exerciţiu financiar bani europeni pentru tren", a spus primarul.

Citește și:

Alianța Vestului, constituită de Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea

Acesta consideră că proiectul trenului metropolitan ar asigura zonei soluţia necesară pentru menţinerea unei mobilităţi eficiente a locuitorilor. 

"Dacă nu ne preocupă soarta viitorului Clujul vom ajunge peste câţiva ani în imposibilitatea de a mai continua dezvoltarea şi asigurarea unei mobilităţi urbane de calitate în municipiu. Coroborat cu centura metropolitană se impune şi proiectul trenului metropolitan care dă o şansă de modernizare şi dezvoltare şi pentru partea de mobilitate şi pentru cea de creştere economică a întregii zone şi ajută şi la o dezvoltare durabilă a transportului din zona municipiului Cluj-Napoca, prin reducerea numărului de maşini şi a poluării", a spus primarul. 

În opinia acestuia, fără o astfel de soluţie, traficul rutier va creşte în municipiul Cluj-Napoca, contribuind la creşterea nivelului emisiilor de noxe, a zgomotului şi producând blocaje. 

Potrivit primarului, din analizele preliminare făcute reiese că există şanse ca realizarea studiilor şi chletuielile de achiziţie a materialului rulant şi a altor echipamente necesare implementării trenului metropolitan să fie realizate din fonduri europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel