Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
O flotă de paisprezece trenuri, furnizate de compania franceză Alstom pentru regiunea nordică Saxonia Inferioară, va înlocui actualele locomotive diesel pe linia de 100 de kilometri care leagă orașele Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde și Buxtehud, nu departe de Hamburg.
"Indiferent de oră, pasagerii vor călători pe această rută datorită hidrogenului", a declarat pentru AFP Stefan Schrank, șeful proiectului la Alstom, care a salutat "o premieră mondială". Trenurile alimentate cu hidrogen reprezintă o modalitate preferată de reducere a emisiilor de CO2 și de înlocuire a motorinei.
Controale
Proiectate în Franța, la Tarbes (sud), și asamblate la Salzgitter (centru), în Germania, trenurile Alstom - denumite Coradia iLint - sunt pioniere în acest domeniu. Din 2018, pe această linie au fost efectuate teste comerciale cu circulația regulată a două trenuri pe bază de hidrogen. Întreaga flotă adoptă acum această tehnologie.
Grupul francez a semnat patru contracte pentru câteva zeci de trenuri, în Germania, Franța și Italia, și nu crede că cererea va scădea. Numai în Germania, "între 2.500 și 3.000 de trenuri diesel ar putea fi înlocuite cu hidrogen", potrivit spuselor lui Schrank.
"Până în 2035, aproximativ 15-20% din piața regională europeană ar putea funcționa cu hidrogen", a afirmat, la rândul său, Alexandre Charpentier, expert în domeniul feroviar la Roland Berger. Trenurile pe hidrogen sunt deosebit de eficiente pentru liniile regionale mici, unde costul tranziției la energia electrică este prea mare în comparație cu rentabilitatea legăturii.
Concurenții Alstom au intrat și ei în cursă. În luna mai a anului trecut, compania germană Siemens a prezentat un prototip de tren împreună cu Deutsche Bahn, în vederea punerii în funcțiune a acestuia în 2024. Dar, în ciuda acestor perspective atractive, "există bariere reale", spune expertul.
Trenurile nu sunt singurele care sunt însetate de hidrogen. Întregul sector al transporturilor, rutiere sau aeriene, precum și industria grea, în special industria siderurgică și chimică, se bazează pe această tehnologie pentru a-și reduce emisiile de CO2.
Încă o resursă rară
Deși Germania a anunțat în 2020 un plan ambițios de 7 miliarde de euro pentru a deveni lider în domeniul tehnologiilor pe bază de hidrogen în decurs de un deceniu, țara - ca și restul Europei - nu dispune încă de o infrastructură atât pentru producție, cât și pentru transport și necesită investiții uriașe. "Din acest motiv, nu vedem o înlocuire de 100% a trenurilor diesel cu hidrogen", a precizat Charpentier.
În plus, hidrogenul nu este neapărat decarbonizat: doar "hidrogenul verde", fabricat cu ajutorul energiei regenerabile, este considerat durabil de către experți. Există și alte metode de fabricație, mult mai răspândite, dar care emit gaze cu efect de seră, deoarece sunt fabricate cu ajutorul combustibililor fosili.
Dovada că resursa este rară: linia din Saxonia Inferioară ar trebui să utilizeze, în primul rând, produse secundare de hidrogen din anumite industrii, cum ar fi cea chimică. Potrivit institutului francez de cercetare IFP, specializat în probleme energetice, 95% din hidrogen este în prezent "derivat din transformarea combustibililor fosili, dintre care aproape jumătate provine din gazele naturale".
Cu toate acestea, Europa se confruntă deja cu tensiuni în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale rusești. "Deciziile politice vor trebui să stabilească prioritățile în ceea ce privește destinația producției de hidrogen", a declarat dl Charpentier.
De asemenea, Germania va trebui să importe masiv pentru a-și satisface nevoile. Recent, au fost semnate parteneriate cu India și Maroc, iar un acord de import de hidrogen din Canada a fost pe ordinea de zi în timpul vizitei cancelarului Olaf Scholz în această țară, săptămâna aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
Revolut lansează o nouă...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...