Trump Magnificul: Nu uită și nu iartă
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Donald Trump nu este deloc obișnuit să fie luat în derâdere iar momentul de marți, din timpul discursului lui de la Națiunile Unite când liderii lumii au râs de spusele lui, cu siguranță a fost un șoc, scrie The Guardian.

Președintele american a spus că este în regulă însă clar nu se simțea în largul său și era ofensat. Despre Trump se spune că nu-i uită și nu-i iartă niciodată pe cei care râd de el, astfel că, foarte probabil, relațiile administrației sale cu liderii lumii se vor resimți.

După ce a întârziart o jumătate de oră, Trump și-a început discursul respingând explicit ideologia globalistă și a propus în schimb doctrina patriotismului.

În timp ce liderii lumii au înșirat înțelegerile, protocoalele și tratatele semnate, Trump s-a lăudat mulțumit cu câte astfel de documente a rupt.

Se pare că cel care a scris discursul lui Trump este Stephen Miller, cel care a fost prima punte dintre Casa Albă și extrema dreaptă din SUA, scrie The Guardian.

Orice urmă de altruism a fost eliminată din viziunea politicii externe a SUA, în loc fiind plasată o tentă puternică de resentiment și autocompătimire.

Trump a spus că USA sunt cel mai mare donator al lumii ”însă puțini ne dau nouă ceva. [...] Vom oferi ajutoare numai celor care ne respectă și ne sunt cu adevărat prieteni”, a avertizat acesta.

Liderul de la Casa Albă a înșirat lista de preteni care de fapt reflectă mai mult relațiile lui personale de moment decât alianțele tradiționale.

În capul listei lui Trump figurează Kim Jong-un, cel mai mare dictator al lumii, pentru spectacolul oferit cu ocazia Summitului din iunie din Singapore, când cei dou s-au întâlnit.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care de asemeni au cultivat prietenia cu Trump încă dinainte ca acesta să fie președinte, igrorând faptul că au bombardat Yemenul și că au încălcat drepturile omului.

Singura țară europeană care a meritat a fi pomenită e Polonia a cărei președinte s-a întâlnit cu liderul american. Andrzej Duda l-a lăudat pe Trump și chiar s-a oferit să numească o bază militară din Polonia ”Fort Trump”.

Personajul negativ central din discursul lui Trump a fost Iranul despre care a spus că este pricipalul arhitect al războiului din Siria. Însă a lăsat o ușă deschisă în acest caz. Președintele american scrisese un mesaj pe Twitter înainte de discurs, în care spunea despre președintele iranian, Hassan Rouhani, că de fapt ”este un om foarte drăguț”.

Mesajul care se ascunde în spatele acestei manevre este că Rouhani ar trebui să adopte aceeași cale ca și Kim Jong-un, să se întâlnească cu Trump, să-i prezinte omagiile și atunci Iranul ar putea ieși din izolarea în care administrația SUA vrea să o impună din nou.

Abordarea reflecă o profundă neînțelegere a diferenței dintre Coreea de Nord și Iran, țară care are un sistem mult mai puțin monolitic, unde există elemente democratice iar Rouhani nici nu este cel mai puternic om din Iran, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, discursul lui Trump nu s-a vrut coerent. ”Doctrina patriotismului” a fost doar un voal pus peste șovinismul naționalist, mai scrie The Guardian. El a prezentat națiunea ca pe ”singurul vehicul unde libertatea a supraviețuit, democrația a rezistat iar pacea a prosperat”, și numai pasiunea naționalistă a inspirat ”descoperirile științifice și magnificele opere de artă”.

Liderii lumii probabil că au mai chicotit, dar vorbele lui Trump se adresau unei alte audiențe și anume nucleului dur al suporterilor săi, cei care disprețuiesc Națiunile Unite și tot ceea ce reprezintă. Ei sunt la fel de hotărâți ca și eroul lor să ștearcă zâmbetele de pe fețele inamicilor ”globaliști”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNS reclamă inechitățile din sistemul fiscal

Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului...

15.000 de lei, bani de la stat pentru unele familii

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse...

Stațiunea Mamaia, făcută praf din două vorbe de Mihai Tudose

Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a...

Serviciile Starlink, afectate de furtuna solară

Starlink, divizia de sateliți a companiei SpaceX a lui...

Activiștii de mediu au atacat fabrica Tesla de lângă Berlin

Activiștii germani de mediu au declanșat un protest care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Economia Chinei dă semne de redresare. Analiștii, precauți

Exporturile și importurile Chinei au înregistrat o...

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informațiii despre depozitele bancare, pensiile...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...

Nestlé: Investiție în ”economia albastră”

Compania a explicat despre ce este vorba.


pixel