Trump pierde din sprijinul fermierilor care acum se tem de consecințele tarifelor

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Fermieri
Fermieri
Donald Trump a câștigat alegerile din decembrie și cu votul fermierilor americani care au crezut în declarațiile patriotarde ale liderului de la Washington, însă acum aceștia sunt din ce în ce mai dezamăgiție de măsurile pe care acesta le-a luat până acum.

Tensiuni economice și riscuri pentru agricultură

Fermierii din SUA, obișnuiți să gestioneze incertitudinile naturii, se confruntă acum cu o provocare diferită: impactul noilor tarife comerciale impuse de administrația Trump, scrie The Washington Post. Pe măsură ce președintele propune schimbări radicale în politica economică globală, agricultorii din statele dependente de exporturi, precum Iowa, se tem că ar putea deveni ținte ale represaliilor comerciale din partea partenerilor externi.

Tarifele anunțate pe produsele chinezești vor crește prețul erbicidelor esențiale pentru protejarea culturilor. În același timp, taxele impuse pe oțel și aluminiu vor majora costurile pentru tractoare și alte echipamente agricole, deja afectate de inflație. Riscul unui război comercial extins ar putea afecta direct fermierii americani, care depind de piețele externe pentru a-și vinde producția.

Sprijin pentru Trump, dar și îngrijorare

Deși fermierii din Iowa au fost printre cei mai fideli susținători ai lui Trump în alegerile din 2024, mulți dintre ei privesc cu precauție actualele măsuri economice. În trecut, aceștia au beneficiat de un acord comercial favorabil cu Canada și Mexic, precum și de un pact parțial cu China care a crescut vânzările de produse agricole. Cu toate acestea, protecționismul ar putea să îi afecteze în mod direct.

Iowa exportă soia către China și porumb către Mexic, iar aproape 90% din îngrășămintele esențiale provin din Canada – țări vizate de tarifele impuse de administrația Trump. Fermierii care au participat la misiuni comerciale internaționale subliniază că politica „America First” riscă să submineze nevoia industriei agricole de piețe externe.

"Nu putem să ne închidem doar în piața americană. Agricultura din Iowa și din SUA depinde de creșterea cererii internaționale," spune unul dintre fermieri.

Un climat economic dificil

În timp ce fermierii trebuie să facă față provocărilor impuse de vreme și fluctuațiilor pieței, costurile pentru semințe, îngrășăminte, echipamente și forță de muncă continuă să crească. În plus, dobânzile la creditele agricole s-au apropiat de 8%, față de nivelul mult mai scăzut de acum trei ani, ceea ce face datoriile tot mai greu de gestionat.

După un an de venituri record în 2022, profitabilitatea agriculturii a scăzut doi ani la rând. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, veniturile fermierilor sunt așteptate să crească ușor anul acesta, dar doar datorită ajutoarelor guvernamentale pentru dezastre naturale, nu ca rezultat al pieței libere.

"Agricultura înseamnă investiții uriașe pentru un randament relativ mic. Costurile cresc, iar când intervin tarifele, totul devine și mai nesigur," spune un alt fermier.

Mulți dintre agricultori își îngheață investițiile în utilaje, amânând achiziția de tractoare și combine noi. Piața echipamentelor agricole a suferit un declin semnificativ, iar producătorul John Deere și-a văzut profiturile înjumătățite în ultimul trimestru.

Un viitor incert

Deși fermierii rămân sceptici față de promisiunile oricărui politician, mulți dintre ei continuă să sprijine politica comercială a lui Trump, sperând că noile tarife vor fi folosite ca instrument de negociere și nu vor escalada într-un război comercial de durată.

În același timp, tăierea finanțării pentru Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a pus sub semnul întrebării 2 miliarde de dolari destinate achizițiilor de produse agricole pentru ajutoare umanitare. De asemenea, fermierii din Iowa așteaptă 9 milioane de dolari din programul federal „Climate Smart”, destinat promovării practicilor agricole sustenabile, însă fondurile întârzie să fie distribuite.

În timp ce administrația Trump declară sprijin puternic pentru fermieri, măsurile comerciale pe care le promovează ar putea afecta exact acei producători care i-au oferit sprijin electoral masiv. Între timp, fermierii își pregătesc terenurile pentru semănatul de primăvară, așteptând clarificări din partea Casei Albe privind direcția politicii comerciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel