BVB încheie săptămâna pe roșu: Investitorii au redus motoarele
Final de săptămână rezervat...
Administrația președintelui american Donald Trump a propus vineri un plan bugetar radical, ce presupune reduceri de 163 de miliarde de dolari din cheltuielile federale pentru anul viitor, afectând grav domenii precum educația și locuințele, în timp ce majorează semnificativ alocările pentru apărare și securitate la frontieră.
Potrivit propunerii transmise de Casa Albă, cheltuielile pentru securitate internă ar urma să crească cu aproape 65% față de nivelurile aprobate pentru 2025, în timp ce cheltuielile discreționare non-militare – adică acele fonduri care nu includ programele masive precum Social Security, Medicare și plățile aferente datoriei – ar fi reduse cu 23%, atingând cel mai scăzut nivel din 2017.
Printre măsurile controversate figurează o reducere de peste 2 miliarde de dolari a bugetului Internal Revenue Service (IRS), agenția de colectare a taxelor, și tăieri de 50 de miliarde de dolari la Departamentul de Stat, ca parte a absorbției USAID. De asemenea, NASA ar urma să primească mai puțini bani pentru programul său de explorare a Lunii.
Administrația argumentează că bugetul reflectă prioritățile „istorice” ale președintelui Trump, concentrându-se pe întărirea forțelor armate și a securității interne. „Avem nevoie de un buget care să pună capăt finanțării declinului nostru, să pună pe primul loc americanii și să susțină fără precedent armata și securitatea națională”, a declarat directorul Biroului pentru Buget și Management, Russ Vought.
În același timp, bugetul ar reduce aproape la jumătate finanțarea Departamentului pentru Locuințe și Dezvoltare Urbană și ar tăia circa 15% din bugetul total al Departamentului Educației, în ciuda menținerii sprijinului pentru copiii din familii cu venituri reduse.
Criticile nu au întârziat să apară. Liderul senatorilor democrați, Chuck Schumer, a catalogat planul drept „un atac total” asupra americanilor de rând, acuzându-l pe Trump că distruge sistemul public de sănătate, subminează educația și programele sociale, în timp ce „finanțează reduceri de taxe pentru miliardari și corporații.”
Pe de altă parte, unii republicani influenți au exprimat rezerve, invocând cheltuieli prea mici pentru apărare. Senatoarea republicană Susan Collins, șefa comisiei de buget, a declarat că are „obiecții serioase” privind atât momentul întârziat al prezentării, cât și lipsa unor detalii esențiale.
Bugetul propus mai include o suplimentare de 500 de milioane de dolari pentru securizarea frontierei și pregătirea unor deportări în masă, precum și 766 de milioane pentru tehnologie de supraveghere și extinderea efectivelor de patrulare la frontieră.
Deși planul Casei Albe oferă doar o schiță generală a priorităților, influența personală a lui Trump asupra majorității republicane din Congres ar putea determina includerea multora dintre aceste măsuri în forma finală a bugetului. Republicanii speră să adopte până la 4 iulie și o nouă lege de prelungire a reducerilor fiscale din 2017 – inițiativă care, potrivit estimărilor nepartizane, ar putea adăuga încă 5 trilioane de dolari la datoria publică a SUA, aflată deja la un nivel record de 36 de trilioane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Final de săptămână rezervat...
Bursa americană în urcare:...
Banca Naţională a României,...
BNR a publicat vineri, 2 mai,...
Take-Two amână lansarea Grand...
Se deblochează problemele...
Persoane fizice care fac...
Embargoul neoficial al Chinei...
Ministrul Energiei respinge...
Rata anuală a inflaţiei în zona...
HistoSonics, compania susținută...
Principalii indici de pe Wall...
Profesorul Mircea Coșea critică...
CEO-ul GM, Mary Barra, laudă...
Statele Unite şi Ucraina au...