Trump vrea construirea unei megaconducte de petrol şi promite să dea aprobări rapide pentru lucrări

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
foto: pexels.com
foto: pexels.com
Donald Trump vrea relansarea Keystone XL Pipeline și promite aprobări rapide.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că dorește construirea conductei Keystone XL și a promis aprobări rapide pentru proiectul de transport al țițeiului, care a fost blocat ani de zile din cauza opoziției ecologiștilor și, în final, anulat de administrația Biden, transmite Reuters.

Conducta, estimată la 9 miliarde de dolari, a fost propusă pentru prima dată în 2008 și urma să transporte 830.000 de barili de petrol pe zi din nisipurile bituminoase din vestul Canadei către rafinăriile americane. Proiectul a fost abandonat în 2021, după ce președintele democrat Joe Biden a revocat un permis esențial pentru tronsonul de pe teritoriul SUA.

Într-o postare pe rețelele sociale, Trump a îndemnat compania care a construit conducta să „revină în America”, promițând un proces de aprobare simplificat și un start „aproape imediat” al lucrărilor. Cu toate acestea, marți, compania a transmis că a renunțat definitiv la proiect.

„Administrația Trump este foarte diferită (de administrația Biden) – aprobări ușoare, start aproape imediat! Dacă nu ei, poate o altă companie de conducte. Vrem construirea Keystone XL Pipeline!”, a scris Trump.

El nu a menționat numele unei companii, referindu-se doar la fostul dezvoltator al proiectului. TC Energy, care anul trecut și-a desprins afacerile cu transportul petrolului într-o nouă companie numită South Bow Energy, a declarat marți, printr-un purtător de cuvânt, că nu mai are în plan proiectul Keystone XL.

„Am renunțat la proiectul Keystone XL”, a transmis Katie Stavinoha, purtătoarea de cuvânt a South Bow, adăugând că firma explorează alte opțiuni pentru creșterea exporturilor de petrol canadian.

TC Energy a cerut despăgubiri de peste 15 miliarde de dolari de la guvernul american pentru anularea conductei.

Keystone XL a fost blocată ani de zile din cauza opoziției proprietarilor de terenuri din SUA, triburilor indigene și activiștilor de mediu, care susțineau că proiectul este inutil și ar încetini tranziția energetică a Americii către surse mai curate.

Trump aprobase conducta în 2017, însă proiectul a continuat să fie contestat în instanță, iar procesul de construcție a fost îngreunat. În 2020, Joe Biden a promis în campania electorală că va anula Keystone XL, lucru pe care l-a făcut imediat după preluarea mandatului, în 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor energie electrică
Producătorii de litiu sunt euforici / Foto: Unsplash
Hală industrială
Donald Trump

Motivul pentru care Trump vrea mineralele rare ale Ucrainei

Donald Trump cere despăgubiri de la Ucraina și un acord...

Bani, lei / Foto: Agerpres
Foto: pexels.com
foto: pexels.com
Parlamentul de la Budapesta
Avion la sol / FOTO: Freepik
Poluare / FOTO: Freepik
Broker de bursă / Foto: Freepik
Factură energie
foto: pexels.com
Contabilitate / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Bitcoin / Foto: Freepik

Bitcoin se prăbușește sub 87.000 de dolari. Ce s-a întâmplat

Marți, dolarul a rămas stabil, în timp ce investitorii...

Android / FOTO: Freepik
Google / Foto: Unsplash
Stații de încărcare / FOTO: Freepik
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
La bursă / FOTO: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Dolari / FOTO: Unsplash
Angajați / Foto: Freepik
Criptomonede
Credit ipotecar / Foto: Freepik
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel