Urmărește dezbaterea live

Trump vrea să renunțe la turbinele eoliene. Ce propune

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Energie eoliană offshore / sursa foto: Freepik.com
Energie eoliană offshore / sursa foto: Freepik.com
Președintele ales al Statelor Unite și-a exprimat această dorință într-un mesaj postat pe platforma sa de socializare, Truth Social, relatează Reuters.

Donald Trump cere „deschiderea” Mării Nordului și eliminarea turbinelor eoliene. Problema este că, în ultimele decenii, companiile petroliere s-au retras din Marea Nordului, unde producția de țiței a scăzut de la un maxim de 4,4 milioane de barili echivalent petrol pe zi la începutul mileniului, la aproximativ 1,3 milioane de barili echivalent petrol în prezent.

Mesajul lui Trump vine ca reacție la informațiile privind intențiile companiei Apache, subsidiară a APA Corp, producător american de petrol și gaze, de a părăsi Marea Nordului până la sfârșitul anului 2029. Compania prevede o scădere de 20% a producției în regiune până în 2025.

Creșterea taxelor pentru producătorii din Marea Nordului

În octombrie anul trecut, guvernul britanic a anunțat o creștere a taxei excepționale pentru producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului, de la 35% la 38%, și a prelungit aplicarea acesteia cu un an. Scopul este utilizarea veniturilor din petrol și gaze pentru a finanța proiecte de energie regenerabilă.

Marea Britanie și-a propus să decarbonizeze în mare parte sectorul său de energie electrică până în 2030. Acest lucru presupune reducerea dependenței de centralele electrice pe gaz și o creștere rapidă a capacității de producție de energie din surse regenerabile.

Avertismentele industriei petroliere

Producătorii din Marea Nordului au avertizat că majorarea taxelor ar putea duce la o scădere semnificativă a investițiilor, iar mulți dintre ei se retrag din bazinul petrolier înainte de aplicarea noilor taxe.

Cel mai mare producător britanic din Marea Nordului, Harbour Energy, caută să vândă participații în câmpuri petroliere și își relansează planurile de listare la bursă în Statele Unite. În plus, gigantul petrolier american Exxon a finalizat retragerea din regiunea Mării Nordului în iulie anul trecut.

Problemele sectorului eolian offshore

Marea Nordului a fost un centru important pentru dezvoltarea parcurilor eoliene, atât de către Marea Britanie, cât și de alte țări europene. Totuși, sectorul eolian offshore s-a confruntat cu dificultăți semnificative în ultimii ani, din cauza creșterii costurilor generate de probleme tehnice, lanțurile de aprovizionare și majorarea ratelor dobânzii.

Companiile au reevaluat investițiile în proiecte eoliene offshore sau au înregistrat deprecieri din cauza costurilor ridicate ale dezvoltării parcurilor eoliene situate la peste 100 km de coastă.

Orsted, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene offshore din lume, și-a redus anul trecut obiectivele de investiții și capacitatea planificată, în contextul presiunilor economice crescânde asupra sectorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Targ de joburi
Farmacie / Foto: Freepik
Kenneth Langone, cofondatorul Home Depo
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Grafic / FOTO: Freepik
Tineri cercetători / FOTO: Freepik
Investitori / FOTO: Freepik
Vas transportor de gaze naturale lichefiate

Recesiunea bate la uşa României

Riscul de recesiune a crescut semnificativ şi este posibil să avem o...

Freepik.com
Grafica: Mihai Ciobanu
Mihai Daraban, și E.S. dl Noel Servigon, Ambasadorul Republicii Filipine în România
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Foto: Freepik.com
SUA / UE. Foto: Freepik.com
Bani

Anunț de ultimă oră de la BNR: Ce se întâmplă cu dobânzile!

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a...

Secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov
Victor Ponta
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot cumpăra de azi titluri Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în...

Foto: Freepik.com
Bani. Foto: Freepik.com

pixel