TSMC vrea multe uzine de cipuri în Europa și caută locații

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
TSMC / sursa foto: flickr.com
TSMC / sursa foto: flickr.com
O primă astfel de întreprindere va fi în Germania. 

Grupul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), cel mai mare producător mondial de cipuri, a confirmat intenția de a construi mai multe uzine în Europa, în special pentru a aborda piața emergentă a cipurilor cu Inteligență Artificială (AI). O informație a fost făcută publică de Wu Cheng-wen, ministrul taiwanez pentru Știință și Tehnologie, într-un interviu acordat Bloomberg.

"Au început construcția primei fabrici la Dresda și se gândesc deja la următoarele câteva fabrici pentru diverse sectoare de piață", a declarat Wu. Totuși, oficialul nu a oferit detalii precise despre calendarul viitor pentru extinderea operațiunilor TSMC în Europa.

Proiecte globale ambițioase

TSMC a demarat deja mai multe proiecte globale, cheltuind zeci de miliarde de dolari pentru a construi noi facilități de producție în SUA, Japonia și Germania. Aceste investiții masive sunt motivate în parte de necesitatea protejării afacerii în fața tensiunilor geopolitice tot mai mari dintre Taiwan și China.

În luna august 2023, compania a început construcția primei sale uzine din Uniunea Europeană, la Dresda, în Germania, un proiect cu o valoare estimată de 10 miliarde de euro. Aproximativ jumătate din această sumă este susținută prin subvenții de stat oferite de guvernul german, subliniind importanța acestui proiect strategic pentru ambele părți. Producția de cipuri la această facilitate este preconizată să înceapă la sfârșitul anului 2027, contribuind la diversificarea geografică a producției TSMC.

Piața AI, prioritate strategică

Piața cipurilor destinate Inteligenței Artificiale reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare pentru TSMC. Wu Cheng-wen a declarat că segmentul AI va juca un rol crucial în viitoarele investiții ale grupului taiwanez în Europa, dar a menționat și oportunitățile aduse de colaborarea cu alte companii de semiconductori. Aceste firme ar putea avea desinguri alternative și ar putea contribui la extinderea pieței de cipuri din Europa, oferind astfel TSMC mai multe opțiuni de dezvoltare.

"TSMC analizează toate aceste aspecte când își planifică următoarele fabrici", a spus Wu, menționând că o opțiune ar putea fi extinderea uzinei de la Dresda sau construirea unor noi facilități în alte părți ale Uniunii Europene.

Colaborarea cu Cehia

Odată cu extinderea prezenței TSMC în Europa, apar și oportunități economice pentru țările din apropierea facilităților de producție. În cazul uzinei de la Dresda, Cehia este una dintre țările care ar putea beneficia de pe urma acestei expansiuni. Relațiile dintre Cehia și Taiwan s-au consolidat în ultimii ani, iar acest lucru se reflectă acum și în planurile economice.

"Guvernul taiwanez analizează posibilitatea de a sprijini furnizorii TSMC pentru a investi într-o locație din Cehia, apropiată de Dresda", a declarat Wu. Această mișcare ar putea stimula investițiile din sectorul semiconductoarelor și ar crea noi locuri de muncă, consolidând totodată relațiile economice dintre Taipei și Praga.

Cercetare comună și parteneriate

Pe lângă sprijinul oferit furnizorilor, guvernul taiwanez se gândește și la inițiative de cercetare și dezvoltare (R&D) comune între cercetătorii taiwanezi și cei din Cehia. Programele comune de cercetare ar putea deschide calea pentru inovații tehnologice semnificative, care să contribuie la avansul pieței europene de semiconductori.

Această colaborare vine într-un context diplomatic interesant, în care Praga menține relații oficiale cu Beijing, dar în paralel dezvoltă legături comerciale și tehnologice strânse cu Taipeiul. Vizitele reciproce ale oficialilor din Taiwan și Cehia sunt dovada acestui parteneriat în creștere. În plus, vizita fostului președinte taiwanez Tsai Ing-wen, programată în curând în Cehia, subliniază angajamentul ambelor părți pentru o colaborare pe termen lung.

Expansiunea TSMC în Europa marchează o etapă importantă în eforturile grupului de a-și diversifica prezența globală și de a se adapta la noile realități geopolitice. Totodată, implicarea unor țări europene precum Germania și Cehia în aceste proiecte deschide noi oportunități economice și de inovație, făcând din Europa un jucător tot mai relevant pe piața globală a semiconductorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel