TUNELURI spectaculoase. Alții fac minuni, noi batem pasul pe loc FOTO

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Costă mult, dar merită. Este și o provocare pentru ingineri și specialiști
Costă mult, dar merită. Este și o provocare pentru ingineri și specialiști
  • Costă mult, dar merită. Este și o provocare pentru ingineri și specialiști
Tunelurile urbane destinate fluidizării traficului și proiectate de experții militardarului american Elon Musk nu sunt singurele planuri faraonice care ar urma să vadă lumina zilei. China este țara care domină construcția de tuneluri, cu cel puțin 6.374 de kilometri aflate în curs de realizare în 53 de orașe ale țării.

Statele europene nu rămân în urmă. Norvegia a angajat două șantiere uriașe. Italia și Franța au demarat lucrări care vor dura mai mulți ani, fiind vorba, printre altele, de a tăia munții Alpi. Iată câteva dintre cele mai impresionante proiecte de tuneluri aflate în lucru în întrega lume.

1. Grand Paris Express va avea 200 de kilometri de tuneluri. Un imens șantier urban în valoare de 35 de miliarde de euro care vizează construirea a patru noi linii de metrou parizian, care vor deservi în special suburbiile capitalei franceze. Termenul de predare - 2030.

2. China vrea un tunel de 1000 de kilometri. Ar putea fi cel mai lung din lume. El va traversa, practic, deșertul Taklamakan, situat în regiunea autonomă oigură Xinjiang și care are menirea de a transporta apa din munții Tibetului spre deșert.

3. Norvegia și-a propus să se doteze cu primul tunel pentru nave. Numit Stad Ship Tunnl, tunelul-canal lung de 1,7 kilometri va trece pe sub fiordul Sognefjord, cel mai lung din Europa. S-a ajuns la această soluție după un incident nefericit din martie anul curent. Obiectul este acela de a săpa în faleza o trecere pentru 19 nave pe zi - transport de călători și de mărfuri.

Citește și Orașele viitorului. Trei proiecte de miliarde care vor revoluţiona lumea

4. Un tunel submarin de 126 kilometri care să facă legătura între Taiwan și China continentală. Va fi cea mai mare lucrare de acest gen din lume. Inițial, s-a mers pe ideea unui pod, la care s-a renunțat însă din cauza condițiilor meteorologice absolut nefavorabile. Tunelul va fi traversat de trenuri care se vor deplasa cu 250 kilometri pe oră.

5. Creatorul jocului Angry Birds intenționează, de asemenea, să construiască un tunel feroviar prin mare care să facă legătura între Helsinki (Finlanda) și Tallinn (Estonia). Peter Vesterbacka, creatorul celebrului joc pentru mobil Angry Birds a reușit să convingă un fond să finanțeze o parte din proiectul de construire a unui lung de 103 kilometri. El ar urma să asigure trecerea unor trenuri de mare viteză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

freepik.com
La Cocoș
Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris

pixel