Turcan: Există categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor se ridică la 85%
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Nivelul sporurilor la ora actuală reprezintă 13% din totalul cheltuielilor salariale, însă sunt categorii ocupaţionale pentru care acest nivel se ridică la 85%, ceea ce este foarte mult, a declarat, miercuri, ministrul Muncii Raluca Turcan.

"Per total cheltuieli salariale în momentul de faţă nivelul sporurilor reprezintă 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult, însă sunt categorii ocupaţionale salariale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Rolul nostru ca Ministerul al Muncii este să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie. Acolo sunt aceste sporuri de 85% şi de aceea vă spun că nu putem să le tratăm cu uşurinţă pentru că vorbim de fapt de fapt de sporuri care completează veniturile celor din sănătate care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei. Şi pentru asta ne trebuie foarte multă precauţie şi înţelepciune şi să găsim nişte instrumente cu adevărat echitabile care să stimuleze", a declarat Raluca Turcan, la Antena 3.

Simptome BIZARE ale CORONAVIRUSULUI

Întrebată dacă poate confirma că se lucrează la o nouă lege a salarizării, Turcan a răspuns: "Da. Lucrul acesta l-am afirmat încă de la începutul mandatului".

Ministrul Muncii a menţionat că o lege a salarizării ar putea fi realizată în două luni, iar apoi vor fi invitate ministerele de linie. Ulterior proiectul va fi trimis la Parlament şi legea ar putea fi finalizată în aproximativ un an.

De asemenea, Turcan a susţinut că se intenţionează introducerea unei grile de salarizare pentru instituţii cu rol de reglementare precum Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energie (ANRE) sau Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

"În primul rând să se aştepte la o perioadă de evaluare, o perioadă în care în care în spaţiul public să vorbim mai mult despre rolul instituţiilor publice şi cum putem să le aducem mai aproape de oameni şi, de asemenea, cum să le creştem performanţa. În niciun caz să nu considere că le poartă gând rău, ci ne gândim cu toţii cum am putea face ca cei care lucrează în sistemul bugetar să fie mai motivaţi să aducă instituţia mai aproape de oameni. De aceea, în privinţa salarizării n-am susţinut o abordare din aceasta hei-rupistă, în care să spunem "tăiem sporurile, că nu sunt necesare". Ci dimpotrivă, o abordare temeinică în care fiecare spor este analizat, încercat să fie clasat în categoria pentru care a fost creat. Dacă sporul respectiv este necesar poate fi păstrat, poate fi păstrat într-o sumă mai mică sau dacă nu e necesar poate fi eliminat", a afirmat Raluca Turcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel