Turcia golește cuferele Băncii Naționale. Măsură disperată

Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Turcia s-a confruntat cu o puternică depreciere a lirei turcești
Turcia s-a confruntat cu o puternică depreciere a lirei turcești
Guvernul turc lucrează la un act legislativ privind transferul a aproximativ 40 de miliarde lire (6,6 miliarde dolari) din rezervele Băncii Centrale pentru susţinerea bugetului, au declarat pentru Reuters mai mulţi oficiali din domeniul economic. Potrivit surselor citate, deficitul bugetar este mai grav decât se preconiza. Deocamdată nu este clar când anume va ajunge în Parlament actul normativ, însă una din surse a apreciat că acest lucru se va întâmpla "în curând".

Economia Turciei a intrat în recesiune la finele anului trecut după ce lira s-a depreciat semnificativ. Moneda turcă este din nou sub presiune, unul dintre motive fiind şi îngrijorările referitoare la rezervele valutare în scădere ale Băncii Centrale, instituţie care nu va mai putea apăra moneda în cazul unor noi crize.

"Banca Centrală a Turciei are rezerve legale în valoare de aproximativ 40 de miliarde lire. Transferul acestor sume către bugetul administraţiei centrale pe 2019 este considerat a fi o măsură adecvată. Măsura este destinată îmbunătăţirii şi consolidării bugetului", a declarat una din sursele citate de Reuters.

Rezervele legale sunt separate de rezervele valutare şi reprezintă sumele puse deoparte de Banca Centrală a Turciei din profituri şi sunt destinate să fie utilizate în circumstanţe excepţionale.

Citește și: Bănci la ananghie. Bătăi de cap pentru toată Europa

Acest transfer ar reprezenta a doua măsură de acest fel a autorităţilor de la Ankara pentru a susţine bugetul. În luna ianuarie, Banca Centrală a Turciei a transferat aproximativ 37 miliarde lire din profitul său către Trezorerie, cu trei luni mai devreme decât era programat acest transfer.

"Nu ţin minte ca până acum să fi fost utilizate vreodată rezervele legale ale Băncii Centrale. Este nevoie de un act legislativ pentru transferul rezervelor legale ale Băncii Centrale. Noul act legislativ ar urma să fie prezentat în curând în Parlament", a declarat una din surse.

Potrivit datelor oficiale, în primul trimestru al acestui an Turcia a înregistrat un deficit bugetar de 36,2 miliarde lire iar analiştii se aşteaptă ca până la finele acestui an deficitul bugetar să se majoreze până la 80,6 miliarde lire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik

pixel