Turcia va livra gaze naturale Republicii Moldova
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Conductă
Conductă
De altfel, Turcia va livra, prin compania Botas, gaze naturale și în România.

Turcia va începe din octombrie să livreze Republicii Moldova două 4 milioane metri cubi (bcm) de gaze naturale pe zi, a anunţat joi agenţia turcă de presă Anadolu, al doilea astfel de acord anunţat de Ankara în tot atâtea zile, transmite Reuters.

Turcia, care are surse de gaze reduse pentru consumul propriu, dar găzduieşte o infrastructură majoră de import de gaze naturale lichefiate (GNL), vrea să fie un furnizor alternativ pentru pieţele de gaze mai mici din sud-estul Europei.

Miercuri, Botas, compania naţională de petrol şi gaze din Turcia, a semnat un acord pentru a livra până la 1,5 bcm de gaze firmei OMW Petrom din România, într-o tranzacţie care se va derula până în primul trimestru din 2025.

De asemenea, anul acesta Turcia a semnat acorduri de furnizare cu Bulgaria şi Ungaria. 

Contract semnat de OMV Petrom și Botas pentru achiziția de gaze naturale

OMV Petrom a semnat un contract pentru achiziţia de gaze naturale cu Botas, compania naţională de petrol şi gaze din Turcia, document care prevede achiziţia a până la 4 milioane metri cubi pe zi. Gazele urmează să fie livrate în afara Turciei, în punctul Malkoclar/Strandja, iar principala piaţă de destinaţie a gazelor este România.

"Gazele naturale sunt esenţiale pentru o tranziţie energetică de succes. Prin contractul semnat cu Botas asigurăm accesul la o nouă sursă de gaze naturale pentru România şi contribuim la consolidarea aprovizionării cu energie a ţării. În plus, memorandumul va permite diversificarea accesului la GNL al României", a declarat Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie, potrivit unui comunicat al companiei.

Totodată, cele două companii îşi vor extinde colaborarea prin intermediul unui memorandum de înţelegere în domeniul GNL.

Citește și OMV cumpără gaze de la compania norvegiană Equinor. Acord pe cinci ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel