Turcii fac uz de poziția lor și cer un discount de 25% de la Gazprom

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Turcia va purta vineri la Ankara discuții cu o delegație rusă pentru a obține o reducere de peste 25% a prețului importurilor sale de gaze din Rusia, au declarat oficiali turci de rang înalt, citați de Bloomberg.

Un acord cu Rusia ar putea reduce presiunea asupra lirei, una dintre monedele cu cele mai slabe performanțe din lume în ultimul an, și l-ar putea ajuta pe președintele Recep Tayyip Erdogan să evite majorarea prețurilor la energie înaintea alegerilor de anul viitor, pentru a-și spori popularitatea într-un moment în care Europa se confruntă cu o criză energetică.

Turcia dorește ca reducerea să se aplice retroactiv plăților din 2023 și unor plăți anterioare efectuate în 2022, au declarat oficialii care au vorbit sub rezerva anonimatului despre pregătirile cu ușile închise. 

Dacă Turcia nu poate asigura o reducere la un nivel dezirabil, atunci va încerca să obțină amânări pentru plăți, de preferință până în 2024, au spus oficialii, fără a da detalii. Guvernul turc și importatorul public de gaze Botas nu au comentat.

Rusia a furnizat puțin sub jumătate din importurile de gaze ale Turciei, în valoare de 59 de miliarde de metri cubi, anul trecut. Erdogan a declarat că factura energetică totală a Turciei pentru 2022 ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari, dublu față de anul trecut.

Legăturile economice și energetice ale Turciei cu Rusia sunt în creștere chiar și în timp ce Erdogan abordează o poziție prudentă față de invazia Rusiei în Ucraina.  

Erdogan a aprobat propunerea lui Putin privind un nou hub de gaz în Turcia pentru a transporta combustibilul către Europa. Cu toate acestea, oficialii de pe continent au respins ideea, acuzându-l pe Putin că i-a folosit aprovizionarea cu energie ca armă în războiul din Ucraina. Rusia caută noi piețe după ce a întrerupt livrările către cea mai mare parte a Europei de Vest, cândva cel mai mare cumpărător al său. Turcia a cerut, de asemenea, companiei rusești de stat Rosatom, care construiește o centrală nucleară de 20 de miliarde de dolari pe coasta mediteraneană a Turciei, să mai construiască încă una. 

Ungaria a declarat că Gazprom i-ar permite să amâne plățile pentru gazele naturale scadente în următoarele șase luni. 

Citește și:

Turcii nu se dezmint. Erdogan tergiversează aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Turcia va ratifica aderarea Suediei şi Finlandei la NATO doar după ce aceste state vor face paşii necesari, a declarat vineri preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la o întâlnire cu şeful Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmit AFP şi DPA.

"Preşedintele Erdogan a subliniat că ritmul şi calendarul procesului de ratificare (...) vor fi determinate de paşii pe care aceste ţări îi mai au de făcut", a precizat preşedinţia turcă într-un comunicat după reuniunea de la Istanbul, la care presa nu a avut acces.

Şeful statului turc, care urmează să îl primească marţi la Ankara pe premierul suedez Ulf Kristersson, blochează încă din luna mai aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Atlantică.

Turcia acuză cele două ţări nordice că îi protejează pe luptătorii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi din Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), consideraţi terorişti de către Ankara.

Pentru a depăşi obiecţiile Turciei, cele trei ţări au semnat un memorandum de înţelegere în marja summitului NATO de la Madrid din iunie.

Jens Stoltenberg "a salutat paşii semnificativi şi concreţi deja făcuţi de cele două ţări pentru a pune în practică memorandumul şi a subliniat că aderarea lor va consolida NATO", a precizat vineri seară Alianţa Atlantică într-un comunicat. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală
Locuri de muncă
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota

pixel