TVA locuințe. Noi modificări fiscale pentru 2023
Autor: Matei Ion | 23 ian 2023, 08:36
2023 aduce noi modificări privind TVA-ul pentru locuințe
2023 aduce noi modificări privind TVA-ul pentru locuințe
Regimul TVA-ului în cazul achiziției de locuințe noi a cunoscut modificări și anul acesta. Comparabil cu regimul valabil în 2022, anul acesta avem un singur plafon - 600.000 de lei - și limitarea la o singură achiziție folosind cota redusă de 5%.

Totodată, pentru a evita interpretările diferite, s-a detaliat și noțiunea de locuință care poate fi, în momentul livrării, locuită ca atare.

Spre deosebire de anul 2022, când erau două plafoane aplicabile, unul cu număr nelimitat de achiziţii şi altul valabil pentru o singură achiziţie, anul acesta Guvernul a decis să schimbe din nou regulile (prin OG 16/2022): avem un singur plafon și un singur set de reguli. 

Astfel, cota redusă de TVA - 5% - se aplică în următoarele condiții: 

- locuință cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești; suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996 - este suprafața desfășurată, mai puțin suprafața aferentă pereților, a tuturor încăperilor din care se formează locuința (nu se includ balcoanele și logiile), notează Avocatnet. De asemenea, avem o definiție pentru anexele gospodărești în Legea nr. 50/1991 („În categoria anexelor gospodărești, de regulă în mediul rural, sunt cuprinse: bucătării de vară, grajduri pentru animale mari, pătule, magazii, depozite și altele asemenea. În mod similar, sunt asimilabile noțiunii de anexe gospodărești și garajele, serele, piscinele și altele asemenea.”);

- plafonul de 600.000 de lei include terenul pe care e construită locuință;

- achiziția e făcută de o persoană fizică (singură sau în comun cu alte persoane), nu de o firmă;

- cota redusă de TVA se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare; această condiție a fost și ea explicitată anul trecut, astfel, caracterul locuibil înseamnă locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare reprezintă locuințele care la data livrării îndeplinesc următoarele condiții:

  • deținătorii acestora au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;

  • au acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;

  • sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar, indiferent care sunt dotările existente și gradul de finisare la data livrării.

Cota redusă de 5% poate fi aplicată unei singure achiziții: „Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%”.

În același context, pentru cei care sunt interesați să cumpere locuințe în 2023 e bine de știut că:

- pentru locuințele vechi, vânzarea se face fără TVA - aceasta fiind una dintre scutirile prevăzute de legea fiscală; însă iată ce înseamnă locuințe vechi: potrivit Codului fiscal, „livrarea unei construcții noi sau a unei părți din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz, în urma transformării”; asta înseamnă că dacă avem un imobil construit și dat în folosință în 2020, el va fi considerat nou până la 31 decembrie 2021, iar ulterior va fi considerat vechi;

- dacă, în urma unui control, se consideră de către inspectorii fiscali că s-a făcut o aplicare eronată a TVA-ului redus, se poate ajunge la ipoteza în care cumpărătorul să fie obligat să achite o diferență de preț.

Citește și:

TVA redus locuințe: Deputații au decis ce înseamnă un imobil ce poate fi locuit ca atare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe