Ucraina acuză China că este principalul furnizor de componente pentru armele rusești
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Arme / Foto: Freepik
Arme / Foto: Freepik
Un consilier prezidenția al lui Volodimir Zelenski spune că are dovezi cum că principalele componente din armele folosite de armată rusă provin din China. Până acum Beijingul a negat acest lucru. 

Aproximativ 60% de proveniență străină găsite în armele rusești găsite pe câmpul de luptă din Ucraina provin din China, a declarat marți pentru reporteri consilierul prezidențial al Ucrainei, Vladislav Vlasiuk.

După declanșarea războiului în 2022 și, în ciuda sancțiunilor occidentale radicale, Moscova a reușit să își aprovizioneze mașinăria militară cu microcipuri și semiconductori occidentali.

Ucraina se încearcă să țină pasul cu valul de atacuri ale Rusiei. Kievul spune că Moscova nu numai că primește piese din și prin China, dar a cumpărat și mii de drone din Iran.

„Dacă luați toate tipurile de arme și numărați componentele fabricate în străinătate - aproximativ 60% ar proveni din China. Am avut discuții îndelungate cu unii producători despre acest lucru”, a declarat Vlasiuk, care s-a aflat la Bruxelles pentru a se întâlni cu membrii Uniunii Europene și ai G7 pentru a discuta despre sancțiunile împotriva Rusiei.

„Aș spune că statul chinez este cea mai mare problemă”, a continuat acesta.

 

Cipuri americane pentru ruși

China aprovizionează în mod direct Rusia, fiind totodată o rută de tranzit pentru produsele occidentale. Vlasiuk a declarat că piese importante utilizate în supraveghere, drone și rachete provin, de asemenea, din Statele Unite, Țările de Jos, Japonia, Irlanda și Elveția, printre alte țări occidentale.

Beijingul a negat în repetate rânduri furnizarea de armament sau piese oricărei părți și afirmă că nu este implicat în criza ucraineană.

Vlasiuk a declarat că Ucraina a găsit o serie de cipuri avansate fabricate de companii americane, precum Analog Devices, Texas Instruments, Xilinx, deținută de AMD, Cypress Semiconductor, deținută de Infineon din Germania și Altera, o filială a Intel.

Unele produse au fost fabricate cu peste un deceniu în urmă, în timp ce altele au fost fabricate abia anul trecut, conform documentelor prezentate reporterilor de Vlasiuk, care enumeră sute de exemple despre care a spus că au fost găsite pe câmpul de luptă. Nu toate datele de origine au putut fi identificate, au arătat documentele.

Vlasiuk a adăugat că guvernul nu a fost întotdeauna în măsură să stabilească dacă aceste cipuri au fost concepute pentru rachete sau pentru alte bunuri.

UE ar putea face mai mult pentru a opri fluxul de produse occidentale, a spus Vlasiuk, inclusiv prin luarea de măsuri împotriva firmei nucleare ruse Rosatom.

„Credem că Rusia a folosit rețelele Rosatom pentru a aproviziona armata rusă”, a spus el. Capitalele europene au fost reticente în a lua măsuri din cauza poziției dominante a Rusiei în aprovizionarea centralelor nucleare.

Blocul ar putea viza, de asemenea, logistica Rusiei, cum ar fi aeroporturile și porturile maritime, și instituțiile financiare care facilitează vânzările, a spus el. Vlasiuk a subliniat, de asemenea, un pachet de sancțiuni al SUA împotriva IT, despre care a spus că a fost foarte eficient după ce a intrat în vigoare la începutul acestei luni.

 

Rusia avansează pe teritoriul ucrainean

Forțele ruse din estul Ucrainei au avansat în august cu cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, potrivit Reuters, în ciuda unei incursiuni a armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk prin care Kievul a încercat să forțeze Moscova să devieze trupele.

Președintele Vladimir Putin a declarat că principalul obiectiv tactic al Rusiei este în prezent cucerirea întregii regiuni Donbas din sud-estul Ucrainei. Rusia controlează puțin sub o cincime din Ucraina, inclusiv aproximativ 80% din Donbas.

Forțele ruse au înaintat spre vest în puncte-cheie de-a lungul a aproximativ 150 km de front în regiunea Donețk, centrul logistic Pokrovsk fiind o țintă-cheie. La 17 septembrie, forțele ruse au cucerit orașul Ukrainsk, aflat în apropiere, și au intrat acum în orașul Vuhledar, situat pe vârful unui deal, la aproximativ 80 km sud de Pokrovsk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash

Lansarea Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță...

Aeroportul Băneasa

Aeroportul Băneasa intră în șantier de la întâi octombrie

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) va...

Hidroelectrica

Vești bune pentru abonații Hidroelectrica

După ce Hidroelectrica a devenit compania cu unul dintre...

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com

Cine ”lucrează” la creșterea explozivă a prețului la aur

Printre altele, metalul galben a înregistrat astăzi un...

Bani
MInistrul de Finanțe, Marcel Boloș / FOTO: Gov.ro
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/994234/
Poștașul vine cu plicul / FOTO: Poșta Română
Bani ținuți în mâini / Foto: DCBusiness

Aceste indemnizații se vor acorda mai repede

O propunere legislativă aflată pe masa de lucru a...

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Arme / Foto: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Piața de capital / sursa foto: Freepik.com
Adrian Câciu. Foto: Crişan Andreescu
Foto: Pexels.com
„Miner de Bitcoin” / sursa foto: Freepik.com
Boeing
X, sursa foto: Freepik.com
Să aveți o zi bună! / FOTO: Freepik
Investiții
Fabrică ABEE
Aurul profită întotdeauna de orice stare de tensiune

Prețul aurului a stabilit un nou record absolut!

Metalul galben pare decis să o ia înaintea tuturor...

OMV
Asigurare RCA

Propunere: Plafonarea RCA până la 31 decembrie 2024

Autorităţile propun, printr-un proiect de Hotărâre de...

Casa de licitație / FOTO: Facebook

Unic și misterios: Un colier cu diamante scos la licitație

Nici până acum nu se știe proveniența exactă a pietrelor...


pixel