Ucraina blochează utilizarea Telegram de către oficiali, armată şi funcţionari, din cauza temerilor de spionaj rusesc
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Telegram / sursa foto: Wikimedia Commons / Yuri Samoilov
Telegram / sursa foto: Wikimedia Commons / Yuri Samoilov
Aplicaţia de mesagerie Telegram este intens folosită în Rusia şi Ucraina, de la începutul războiului.

Ucraina a interzis utilizarea aplicației de mesagerie Telegram pe dispozitivele oficiale folosite de oficialii guvernamentali, personalul militar și lucrătorii esențiali, deoarece consideră că inamicul său, Rusia, poate spiona atât mesajele, cât și utilizatorii, a declarat vineri un organism de securitate de rang înalt.

Consiliul Național de Securitate și Apărare a anunțat restricțiile după ce Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații militare GUR a Ucrainei, a prezentat consiliului dovezi despre capacitatea serviciilor speciale ruse de a intercepta comunicațiile pe această platformă, conform unei declarații.

Însă Andriy Kovalenko, șeful centrului de combatere a dezinformării din cadrul consiliului, a postat pe Telegram că restricțiile se aplică doar dispozitivelor oficiale, nu telefoanelor personale.

Telegram este folosit pe scară largă atât în Ucraina, cât și în Rusia și a devenit o sursă esențială de informații de la invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni din domeniul securității și-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la utilizarea acesteia în timpul războiului.

Cu sediul în Dubai, Telegram a fost fondată de Pavel Durov, născut în Rusia, care a părăsit Rusia în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cerințelor de a închide comunitățile de opoziție de pe platforma sa de social media VKontakte, pe care a vândut-o.

Durov a fost arestat la aterizarea în Franța, în august, în cadrul unei investigații privind infracțiuni legate de pornografie infantilă, trafic de droguri și tranzacții frauduloase pe Telegram.

Declarația Consiliului de Securitate a menționat că Budanov a furnizat dovezi că serviciile speciale ruse pot accesa mesajele Telegram, inclusiv pe cele șterse, precum și datele personale ale utilizatorilor.

„Am susținut întotdeauna și continui să susțin libertatea de exprimare, dar problema Telegram nu este o chestiune de libertate de exprimare, ci de securitate națională”, a declarat Budanov într-o declarație.

După anunțarea deciziei, Telegram a emis o declarație spunând că nu a dezvăluit niciodată datele cuiva sau conținutul vreunui mesaj.

„Telegram nu a furnizat niciodată date de mesagerie niciunei țări, inclusiv Rusiei. Mesajele șterse sunt eliminate pentru totdeauna și este tehnic imposibil să fie recuperate”, a declarat Telegram.

Compania a adăugat că fiecare caz de „mesaje scurse” s-a dovedit a fi „rezultatul unui dispozitiv compromis, fie prin confiscare, fie prin malware”.

Conform bazei de date Telemetrio, aproximativ 33.000 de canale Telegram sunt active în Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski, care face parte din consiliul de securitate, precum și comandanții militari și oficialii regionali și locali publică în mod regulat actualizări despre război și raportează decizii importante pe Telegram.

Mass-media din Ucraina au estimat că 75% dintre ucraineni folosesc aplicația pentru comunicare și au constatat că 72% o considerau o sursă cheie de informații la sfârșitul anului trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Marcel Boloș / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Sediu al ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Telegram / sursa foto: Wikimedia Commons / Yuri Samoilov
foto: pexels.com
Capitoliul / FOTO: Freepik
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Wall Street
Foto: BVB
Foto: www.pexels.com
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
pexels.com

Gucci, spectacol fabulos la Săptămâna Modei de la Milano

Gucci a încercat să recreeze magia apusurilor de vară la...

pexels.com
pexels.com
vouchere sociale
Birouri
Lei / sursa foto: Freepik.com @Vlad Ispas
Nokian Tyres Oradea / sursa foto: Facebook @Nokian Tyres
Yen japonez / sursa: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Platforma cnpp.ro
145 de ani de la nașterea Ceciliei Cuțescu-Storck / sursa foto:bnr.ro

BNR lansează o nouă monedă de argint în circuitul numismatic

Monda care va fi lansată curând în circuitul numismatic...

Burse / sursa foto: Pexels.com @Anna Tarazevich
Smartphone-uri / sursa foto: Freepik.com
pexels.com
X, sursa foto: Freepik.com
Grafica: Mihai Ciobanu
Booking.com sursa foto: Wikimedia Commons / Travelarz
Uzină auto / sursa foto: Freepik.com / Phonlamaistudio
Construcții / sursa foto: Freepik.com

pixel