Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Această sumă este de 2,8 ori mai mult decât producția economică a țării preconizată pentru 2023, potrivit unui nou studiu realizat de Banca Mondială, Organizația Națiunilor Unite, Comisia Europeană și guvernul ucrainean, informează Reuters.
Estimarea publicată joi acoperă perioada de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022 până la 31 decembrie 2023 și cuantifică daunele fizice directe aduse clădirilor și altor infrastructuri, impactul asupra vieții și mijloacelor de trai ale oamenilor și costul pentru a "reconstrui mai bine", a precizat Banca Mondială.
Această estimare a costurilor pe 10 ani este în creștere de la 411 miliarde de dolari în martie anul trecut, nevoile de locuințe fiind în fruntea listei cu 80 de miliarde de dolari sau 17%, urmate de nevoile de transport de 74 de miliarde de dolari sau 15%, și de comerț și industrie cu 67,5 miliarde de dolari, sau 14%.
"Suma de 486 de miliarde de dolari este imensă și, desigur, reflectă nevoile reale", a declarat Arup Banerji, directorul regional al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, deși a remarcat că rata ridicată a pagubelor înregistrată în primele luni ale războiului a încetinit brusc.
Raportul a precizat că pagubele directe ale războiului au ajuns la aproape 152 de miliarde de dolari, pierderile fiind concentrate în regiuni precum Donețk, Harkov, Luhansk, Zaporizhzhia, Kherson și Kiev. Întreruperile producției economice și ale comerțului, precum și alte costuri legate de război, cum ar fi îndepărtarea molozului, ar adăuga probabil alte 499 de miliarde de dolari, potrivit raportului.
Noua estimare exclude nevoile de reconstrucție deja acoperite prin bugetul de stat al Ucrainei sau prin intermediul partenerilor și al sprijinului internațional.
Pierderile cauzate de atacurile rușilor cuprind aproximativ 2 milioane de locuințe - aproximativ 10% din stocul total de locuințe din Ucraina - fie avariate, fie distruse, precum și 8.400 km de autostrăzi, drumuri naționale și aproape 300 de poduri.
Potrivit raportului, Ucraina are nevoie de aproximativ 15 miliarde de dolari pentru a acoperi cele mai urgente priorități de reparații, recuperare și reconstrucție în 2024, din care aproximativ 5,5 miliarde de dolari au fost deja îndeplinite prin bugetul de stat și prin sprijinul donatorilor.
Reprezentantul Băncii Mondiale a declarat că economia ucraineană s-a dovedit a fi remarcabil de rezistentă în fața războiului. Vestea că în Ucraina au intrat peste 4 miliarde de dolari în investiții străine directe în primele trei trimestre ale anului 2023 a arătat că investitorii străini au văzut oportunități bune.
Patru din cinci firme au continuat să opereze în Ucraina, în ciuda războiului, multe dintre ele bazându-se pe operațiuni digitale sau pe mutarea site-urilor pentru a rămâne în activitate, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...