Ilie Bolojan și Tánczos Barna pregătesc pachetul de reformă pe repede înainte
Premierul Ilie Bolojan a...
Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 58,3 miliarde de euro (1,4% din PIB) în primul trimestru din 2023, după un plus de 23,5 miliarde de euro (0,6% din PIB) în precedentele trei luni şi o creştere cu 15,7 miliarde de euro (0,4% din PIB) în perioada ianuarie-martie 2022, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), conform Agerpres.
În primul trimestru al anului în curs, 14 state membre UE au înregistrat excedent de cont curent, pe primele locuri fiind Germania (69,9 miliarde de euro), Ţările de Jos (25,9 miliarde de euro), Irlanda (13,6 miliarde de euro), Spania (10,3 miliarde de euro), Danemarca (9,2 miliarde de euro), Suedia (7,9 miliarde de euro), Polonia (5,5 miliarde de euro) şi Austria (4,8 miliarde de euro), în timp ce alte 12 ţări membre, printre care şi România, au înregistrat deficit de cont curent.
Deficite au fost pe relaţia cu China (minus 42,5 miliarde de euro), India (minus 3 miliarde de euro), Rusia (minus 2 miliarde de euro) şi Japonia (minus 0,6 miliarde de euro).
Germania se vede afectată la nivel economic în ceea ce privește situația exporturilor din luna mai către UE, SUA și Rusia.
Exporturile din Germania, țară care ocupă poziția de primă economie a europei, au scăzut cu 0,1% în mai, comparativ cu luna precedentă, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 0,3%.
„Comerţul nu mai este motorul rezilient de creştere a economiei germane, ci mai degrabă o frână", a apreciat Carsten Brzeski, de la ING.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Ilie Bolojan a...
Ministerul Afacerilor Interne,...
Statul reia sprijinul pentru...
Judecătorii CCR ar putea rămâne...
România nu pierde niciun euro...
Banca Națională a României a...
Piața de capital românească a...
e-Factura, amânată pentru micii...
Ministrul Finanțelor anunță...
Vijeliile au făcut ravagii:...
AUR atacă la Curtea...
Printre cele mai sensibile...
Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...
Declarația SAF-T pentru iunie...
Leul s-a apreciat luni, 14...
Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...
Prețurile carburanților pe 14...
ROBOR și IRCC, în scădere...
Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...