UE aprobă noi reguli pentru consolidarea băncilor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bancă
Bancă
Parlamentul European și statele membre ale UE au convenit marți asupra unor noi norme mai stricte pentru bănci, pentru a preveni repetarea crizei financiare din 2008.

Textul a fost prezentat de Comisia Europeană în octombrie 2021. El vizează punerea în aplicare a ultimelor detalii ale unei game largi de reforme cunoscute sub numele de "Basel 3", inițiate la nivel internațional după criza financiară.

Noile reglementări înăspresc anumite reguli de calculare a riscurilor prezente în bilanțurile băncilor, precizează cerințele minime de capital și urmăresc să reducă disparitățile de reglementare de la o instituție sau țară la alta. Acestea se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2025.

Ministrul suedez de finanțe, Elisabeth Svantesson, a cărei țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, a salutat acordul încheiat marți: "Este un pas important care va permite băncilor europene să continue să funcționeze chiar și în cazul unor șocuri externe, crize sau dezastre", a declarat ea într-un comunicat de presă.

Acordul mai trebuie să fie aprobat în mod oficial de către Parlamentul European în cadrul unui vot în plen, iar apoi de către Consiliul UE.

Acordul intervine într-un moment în care prăbușirea băncilor regionale din Statele Unite în luna martie, urmată de falimentul Credit Suisse, a stârnit temeri privind noi turbulențe financiare și a subliniat importanța unei reglementări mai riguroase.

Uniunea Europeană este prima din lume care pune în aplicare elementele finale ale reformei Basel 3. Europenii au avut grijă să adapteze normele la "contextul concret" al băncilor europene, care sunt mai dependente de împrumuturile imobiliare cu risc scăzut decât omologii lor americani.

De asemenea, proiectul de lege cere băncilor să își dezvăluie expunerea la cripto-active, inclusiv la criptomonede precum bitcoin, și să fie mai transparente în ceea ce privește expunerea la riscurile de mediu, inclusiv finanțarea proiectelor legate de combustibilii fosili.

Noile norme vor garanta că "sectorul bancar al UE este pregătit pentru viitor", a salutat comisarul european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness.

Cu toate acestea, textul s-a lovit de ostilitatea băncilor, care vor fi obligate să își consolideze baza de capital, cu prețul unei pierderi de profitabilitate.

"Deși măsurile în discuție sunt eminamente tehnice, ele vor avea o influență considerabilă asupra competitivității Europei și, în special, asupra suveranității sale financiare", și-a exprimat îngrijorarea Federația Bancară Franceză (FBF) într-un comunicat de presă.

Aceasta a subliniat că "alte zone geografice nu au început încă să discute" transpunerea acestor texte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel