UE, avertisment dur la adresa lui Elon Musk legat de atacul Hamas din Israel
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Elon Musk / Ilustrație: Oana Pavelescu
Elon Musk / Ilustrație: Oana Pavelescu
UE i-a transmis un avertisment lui Elon Musk în legătură cu dezinformări cu privire la atacul Hamas asupra Israelului, inclusiv știri false și "imagini vechi reproduse", pe X, care era cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Scrisoarea sosește la mai puțin de două luni de la intrarea în vigoare a noilor reglementări ale UE privind conținutul pe rețelele de socializare.

În cazul în care Musk, proprietarul X, nu se conformează, acesta riscă o amendă de 6% din veniturile sale din X sau o interdicție totală în UE.

Thierry Breton, comisarul responsabil cu această lege, i-a scris lui Musk pentru a-l îndemna să asigure "un răspuns prompt, precis și complet" la solicitarea de a contacta Europol, agenția de aplicare a legii din UE, și "agențiile de aplicare a legii relevante" în următoarele 24 de ore.

Breton i-a reamintit lui Musk că trebuie să dispună de "măsuri de atenuare proporționale și eficiente pentru a aborda riscurile la adresa securității publice și a discursului civic care decurg din dezinformare".

"În urma atacurilor teroriste desfășurate de Hamas împotriva Israelului, avem indicii că platforma dvs. este folosită pentru a disemina conținut ilegal și dezinformare în UE", a scris Breton.

"Mass-media publice și organizațiile societății civile raportează pe scară largă cazuri de imagini și fapte false și manipulate care circulă pe platforma dvs. în UE, cum ar fi imagini vechi reproduse ale unor conflicte armate fără legătură sau imagini militare care provin de fapt din jocuri video. Acestea par a fi informații vădit false sau înșelătoare", a declarat acesta.

"Permiteți-mi să vă reamintesc că Legea privind serviciile digitale stabilește obligații foarte precise în ceea ce privește moderarea conținutului", a declarat Breton, adăugând că schimbările în politicile de interes public ale X au ridicat întrebări cu privire la respectarea noilor reguli.

Musk a renunțat la un cod de practică voluntar stabilit de UE la începutul acestui an pentru a permite companiilor de social media să pună în aplicare sisteme pentru a se conforma noilor legi. Facebook, Google, TikTok și alte companii participă la codul de practică și elimină dezinformările în conformitate cu noile norme.

Acesta i-a răspuns lui Breton pe X că: "Vă rugăm să enumerați încălcările la care faceți aluzie pe X, astfel încât publicul să le poată vedea".

Referindu-se la cerința din lege ca platformele să își reglementeze propriul conținut în conformitate cu noile legi, Breton a răspuns: "Nu, nu, nu: "Depinde de dumneavoastră să demonstrați că vă țineți de cuvânt."

Scrisoarea ferm formulată de Breton îi spunea lui Musk: "În primul rând, trebuie să fiți foarte transparent și clar cu privire la ce conținut este permis în conformitate cu termenii dvs. și să vă aplicați în mod consecvent și diligent propriile politici. Acest lucru este deosebit de relevant atunci când vine vorba de conținutul violent și terorist care pare să circule pe platforma dvs. Ultimele dvs. modificări ale politicilor de interes public, care au avut loc peste noapte, au lăsat mulți utilizatori europeni nedumeriți.

În al doilea rând, atunci când primiți notificări cu privire la conținut ilegal în UE, trebuie să acționați în timp util, cu diligență și obiectivitate și să eliminați conținutul relevant atunci când este justificat. Avem, din surse calificate, rapoarte despre conținut potențial ilegal care circulă pe serviciul dvs. în ciuda semnalelor de alarmă din partea autorităților relevante.", a mai spus oficialul european.

Rețelele trebuie să răspundă în 24 de ore la orice sesizări

În conformitate cu noile legi, companiile de social media trebuie să răspundă în termen de 24 de ore la plângerile privind conținutul ilegal. Acestea pot contesta plângerile depuse de utilizatori, dar există un proces de apel pentru consumatori.

La Bruxelles există îngrijorări cu privire la faptul că Twitter nu răspunde în termen de 24 de ore la plângerile privind dezinformarea sau alte conținuturi ilegale, cum ar fi discursul instigator la ură, în termenul prevăzut.

Breton i-a cerut lui Musk "să se asigure de urgență că sistemele dumneavoastră sunt eficiente" și să raporteze imediat UE cu privire la măsurile de criză pe care le-a luat.

"Având în vedere urgența, mă aștept, de asemenea, să fiți în contact cu autoritățile de aplicare a legii relevante și cu Europol și să vă asigurați că răspundeți prompt la solicitările acestora", a adăugat Breton.

Legea privind serviciile digitale ale UE se explică faptul că cei care nu participă la codul de practică voluntar nu vor putea argumenta cu "circumstanțe atenuante" în cazul măsurilor punitive luate la Bruxelles.

Breton i-a mai spus în mesaj lui Musk că: "Vom include răspunsul dvs. în dosarul nostru de evaluare a conformității dvs. cu DSA. Vă reamintesc că, în urma deschiderii unei potențiale investigații și a constatării neconformității, pot fi impuse sancțiuni."

X a intrat sub control în ultimele zile, după ce au fost exprimate îngrijorări cu privire la postările false și la recomandarea lui Elon Musk de acoperire a războiului de pe conturile care au făcut afirmații false sau comentarii antisemite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel