UE extinde sacțiunile asupra Rusiei, inclusiv cele pentru GNL
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cargo GNL / sursa foto: Freepik.com / sharpiloandrey
Cargo GNL / sursa foto: Freepik.com / sharpiloandrey
Țările UE au adoptat un al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care urmărește să elimine unele lacune și afectează pentru prima dată exporturile de gaze ale Rusiei.

Noile restricții privind gazul vizează reducerea veniturilor Rusiei din exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) prin interzicerea transbordărilor din porturile UE și printr-o clauză care permite Suediei și Finlandei să anuleze unele contracte GNL.

Sancțiunile vor intra în vigoare după o perioadă de tranziție de nouă luni. Sancțiunile includ, de asemenea, noi investiții și servicii pentru finalizarea proiectelor GNL aflate în construcție în Rusia.

Unele țări din Europa Centrală continuă să primească gaz prin conducte din Rusia via Ucraina. UE a interzis importurile de petrol rusesc în 2022, cu unele excepții.

Noul pachet de sancțiuni urmărește să limiteze eludarea reglementărilor și impune aplicarea de sancțiuni pentru acele state membre care încalcă reglementările.

În noul pachet sunt vizate 116 entități și persoane fizice, ridicând totalul acestora la peste 2 200.

De asemenea, UE a anunțat sancțiuni împotriva a șase persoane pe care le-a considerat implicate în "activități cibernetice răuvoitoare" ale Rusiei împotriva țărilor UE și a Ucrainei. Patru dintre acestea au legătură directă cu serviciile ruse de informații și de securitate.

Comisia Europeană a propus, totodată, extinderea așa-numitei "clauze fără Rusia" adoptată într-un pachet anterior. Măsura obliga filialele societăților UE din țări terțe să interzică reexportul anumitor bunuri către Rusia, inclusiv cele cu dublă utilizare în scopuri militare, precum și munițiile și armele de foc.

Cu toate acestea, clauza a fost eliminată la cererea Germaniei. Clauza poate fi adăugată ulterior, în așteptarea unei evaluări a impactului, au declarat diplomații.

Pentru a afecta și mai mult capacitatea Moscovei de a face comerț, noile sancțiuni interzic băncilor UE din afara Rusiei să utilizeze sistemul SPFS al Moscovei, echivalentul său pentru sistemul global de plăți SWIFT. Puterile occidentale au interzis accesul Moscovei la SWIFT în 2022.

Pachetul urmărește să combată așa-numita flotă fantomă care sprijină efortul de război al Rusiei prin crearea unei reglementări care include navele pe lista de sancțiuni, cum ar fi petrolierele care eludează limitarea prețului petrolului rusesc stabilită de Grupul celor Șapte, precum și navele care transportă muniție nord-coreeană către Rusia.

Navele incluse ar putea fi sancționate pentru cazuri precum "transportul de echipamente militare pentru Rusia, transportul de cereale ucrainene furate și transportul de GNL", se arată în declarația miniștrilor UE. Diplomații au declarat că 27 de nave, majoritatea petroliere, vor fi incluse inițial pe listă, urmând să fie adăugate și altele.

Țările UE dezbat acum un pachet care ar alinia mai bine sancțiunile împotriva Belarusului, inițiate înaintea invaziei Moscovei în Ucraina, cu cele care vizează Rusia începând cu 2022. Belarus a reprezentat o lacună majoră pentru bunurile care ajung în Rusia, însă membrii UE au fost reticenți în a aborda această problemă din cauza preocupărilor legate de exporturile majore de îngrășăminte ale Belarusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ciolacu pare să nu fi înțeles nemulțumirile contabililor

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați...

Salariul minim. Tichetele de masă nu se mai impozitează

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță...

FMI face recomandări SUA: Nu vă grăbiți cu rata dobânzii

Coincidență sau nu, dar acest avertisment vine în...

Rata șomajului a scăzut în România

Rata şomajului în România se situa, la finele lunii mai, la 3,09%, cu 0,01...

Rusia pregătește o nouă surpriză legată însă de GNL

Când trebuie să faci rost de bani, rușii sunt dispuși la...


pixel