UE ia în calcul reguli mai flexibile pentru stocurile de gaze

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Statele membre UE analizează posibilitatea de a împuternici Comisia Europeană astfel încât aceasta să permită obiective mai flexibile cu privire la umplerea depozitelor de gaze, dacă preţurile explodează din cauza speculaţiilor sau a manipulării pieţei, transmite Bloomberg.

După criza energetică din 2022, Bruxelles-ul a impus statelor membre UE ţinte obligatorii privind facilităţile de stocare a gazelor, pentru a avea o rezervă în cazul unor noi şocuri de aprovizionare. Principalul obiectiv este un grad de umplere de 90% a facilităţilor subterane de stocare din UE până la 1 noiembrie, cu ţinte intermediare în februarie, mai, iulie şi septembrie. Acest sistem urmează să expire în decembrie 2025.

Potrivit unor documente consultate de Bloomberg, modificările propuse a fi aduse la reglementările privitoare la stocarea de gaze includ şi o prevedere care mandatează Comisia Europeană să majoreze abatarea, planificată deja, de cinci puncte procentuale de la ţinta referitoare la un grad de umplere a depozitelor de gaze de 90%. O astfel de măsură ar putea fi decisă "în eventualitatea unor condiţii nefavorabile de piaţă care durează o perioadă mai lungă de timp", se arată într-o propunere elaborată de Polonia şi transmisă vineri restului statelor membre UE.

La începutul lunii martie, executivul comunitar a propus menţinerea, până în 2027, a obiectivului conform căruia depozitele de gaze trebuie să fie pline în proporţie de 90%, până la data de 1 noiembrie a fiecărui an. În schimb, ţintele intermediare vor deveni "orientative", ceea ce în mod tradiţional în legislaţia UE înseamnă că nu vor fi obligatorii. Însă propunerea Comisiei va trebui negociată şi aprobată de ţările UE şi Parlamentul European.

Potrivit Bloomberg, cu prilejul rundelor de discuţii care au avut loc în ultimele săptămâni, ţările UE au discutat o serie de amendamente pentru a face ţintele mai flexibile, în ideea de a reduce costurile asociate cu umplerea depozitelor de gaze. Printre modificări se numără deja înlocuirea termenului limită de 1 noiembrie cu un interval mai mare cuprins între 1 octombrie şi 1 decembrie, precum şi acceptarea unei abateri de până la cinci puncte procentuale pentru fiecare stat membru de la obiectivul de 90%, dacă preţurile de pe piaţă cresc în mod exagerat costurile cu umplerea depozitelor.

Noile amendamente vor fi discutate de statele membre la o reuniune care va avea loc în data de 1 aprilie şi varianta finală ar putea fi gata înainte de următoarea reuniune, care va avea loc o săptămână mai târziu. Este posibil ca versiunea finală să fie supusă aprobării la reuniunea din 11 aprilie a ambasadorilor ţărilor membre pentru a forma poziţia comună de negociere a statelor membre. La rândul său, Parlamentul European are dreptul de a veni cu propriile sale amendamente, astfel că versiunea finală va fi stabilită în cursul negocierilor trilaterale care vor include şi Comisia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Ministrul Muncii

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
De unde am plecat și unde am ajuns! / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik

Curs BNR. Leul câștigă teren, aurul devine tot mai scump

Banca Națională a României a anunțat cursul monedei...

Prăbușire de proporții / FOTO: Freepik
Goană după aur / FOTO: Freepik

HSBC prezintă trei scenarii favorabile pentru aur

Analiștii HSBC identifică mai multe scenarii în care...

Trilaterală / FOTO: Freepik
Sisteme Patriot / FOTO: Wikipedia

Polonia cumpără rachete Patriot pentru o sumă uriașă

Polonia se pregătește să încheie un acord cu Statele...

Carne / FOTO: Freepik
Adrian Negrescu
Sebastian Burduja
Incendiu la un dealer Tesla din Roma
Cosmin Marinescu
Taxe / Foto: Freepik

Guvernul taie din ”Taxa pe stâlp”. Cine va plăti mai puțin

Guvernul reduce impozitul pe construcții la 0,5% pentru...

Pădure
Rafinărie / Foto: Freepik
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Foto: Freepik.com
Roșiile românești nu apar timpuriu
Foto: Freepik.com
Fosta mină de grafit de la Baia de Fier, județul Gorj
Foto: Freepik.com

Preţul aurului a ajuns, luni, la un nou maxim istoric

Cotaţia aurului a atins un nivel record.

Donald Trump / Foto: Casa Albă
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Tehnologia bateriilor se pregătește de un salt major,...


pixel