UE ia în calcul reguli mai flexibile pentru stocurile de gaze

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Statele membre UE analizează posibilitatea de a împuternici Comisia Europeană astfel încât aceasta să permită obiective mai flexibile cu privire la umplerea depozitelor de gaze, dacă preţurile explodează din cauza speculaţiilor sau a manipulării pieţei, transmite Bloomberg.

După criza energetică din 2022, Bruxelles-ul a impus statelor membre UE ţinte obligatorii privind facilităţile de stocare a gazelor, pentru a avea o rezervă în cazul unor noi şocuri de aprovizionare. Principalul obiectiv este un grad de umplere de 90% a facilităţilor subterane de stocare din UE până la 1 noiembrie, cu ţinte intermediare în februarie, mai, iulie şi septembrie. Acest sistem urmează să expire în decembrie 2025.

Potrivit unor documente consultate de Bloomberg, modificările propuse a fi aduse la reglementările privitoare la stocarea de gaze includ şi o prevedere care mandatează Comisia Europeană să majoreze abatarea, planificată deja, de cinci puncte procentuale de la ţinta referitoare la un grad de umplere a depozitelor de gaze de 90%. O astfel de măsură ar putea fi decisă "în eventualitatea unor condiţii nefavorabile de piaţă care durează o perioadă mai lungă de timp", se arată într-o propunere elaborată de Polonia şi transmisă vineri restului statelor membre UE.

La începutul lunii martie, executivul comunitar a propus menţinerea, până în 2027, a obiectivului conform căruia depozitele de gaze trebuie să fie pline în proporţie de 90%, până la data de 1 noiembrie a fiecărui an. În schimb, ţintele intermediare vor deveni "orientative", ceea ce în mod tradiţional în legislaţia UE înseamnă că nu vor fi obligatorii. Însă propunerea Comisiei va trebui negociată şi aprobată de ţările UE şi Parlamentul European.

Potrivit Bloomberg, cu prilejul rundelor de discuţii care au avut loc în ultimele săptămâni, ţările UE au discutat o serie de amendamente pentru a face ţintele mai flexibile, în ideea de a reduce costurile asociate cu umplerea depozitelor de gaze. Printre modificări se numără deja înlocuirea termenului limită de 1 noiembrie cu un interval mai mare cuprins între 1 octombrie şi 1 decembrie, precum şi acceptarea unei abateri de până la cinci puncte procentuale pentru fiecare stat membru de la obiectivul de 90%, dacă preţurile de pe piaţă cresc în mod exagerat costurile cu umplerea depozitelor.

Noile amendamente vor fi discutate de statele membre la o reuniune care va avea loc în data de 1 aprilie şi varianta finală ar putea fi gata înainte de următoarea reuniune, care va avea loc o săptămână mai târziu. Este posibil ca versiunea finală să fie supusă aprobării la reuniunea din 11 aprilie a ambasadorilor ţărilor membre pentru a forma poziţia comună de negociere a statelor membre. La rândul său, Parlamentul European are dreptul de a veni cu propriile sale amendamente, astfel că versiunea finală va fi stabilită în cursul negocierilor trilaterale care vor include şi Comisia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București /FOTO: Facebook BVB
Lucrător petrolier / FOTO: Freepik

Prețul petrolului crește după scăderea accentuată din ajun

Prețurile petrolului au crescut marți, revenindu-și după...

FMI
Foto: Freepik.com
Deficit
La taifas cu ChatGPT/FOTO: Freepik
Meta / sursa foto: Freepik.com

Ce este Edits, noua aplicație lansată de Meta

Aplicația este gratuită și oferă diferite funcții. 

Asigurări / FOTO: Freepik

Se formează un nou gigant european al asigurărilor

O schimbare majoră are loc în peisajul asigurărilor din...

Marco Rubio / FOTO: Wikipedia

Marco Rubio dă peste cap Departamentul de Stat al SUA

Șeful diplomației americane, Marco Rubio, a explicat în...

Scădere puternică /FOTO: Freepik
Boeing
Leul s-a înviorat
Siderurgie /FOTO: Freepik

Regatul Unit: British Steel renunță la planul de concedieri

Au fost salvate 2700 locuri de muncă. 

Taxe / FOTO: Freepik

Taxe vamale de 3000%? Nimic nu pare imposibil

Donald Trump vrea să relanseze industria fotovoltaică...

Cip / sursa foto: Freepik.com
Cu gândul la afaceri
Foto: AI Freepik.com
Curtea Constituțională a României
Aur și alte metale prețioase
Panouri solare / Foto: Freepik
Foto: BVB
Mână care ține cheile unei locuințe / Foto: Freepik

FNGCIMM: Start la Programul Noua Casă 2025

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
Campusul Universității Harvard

Universitatea Harvard dă în judecată administrația Trump

Universitatea Harvard a declanșat un proces federal...

Inspectori ANAF
Fabrică de cip-uri
Date ROBOR și IRCC
Foto: Freepik.com
Ambulanță în New York / Foto:

pixel