Subvenția la energie. Ministrul Virgil Popescu a făcut un anunț important
Ministrul Energiei, Virgil...
Companiile europene vor putea beneficia de un ajutor de stat echivalent cu creditele fiscale acordate de Statele Unite prin Legea privind reducerea inflației (IRA), menită să încurajeze tranziția "verde", potrivit unei relaxări a normelor anunțate de Comisia Europeană.
Norme mai flexibile se vor aplica proiectelor care vizează accelerarea tranziției către energiile regenerabile sau stocarea energiei, precum și decarbonizarea producției industriale, cu scopul de a se asigura că întreprinderile europene nu traversează Atlanticul pentru a beneficia de ajutoare publice oferite de autoritățile americane.
Un proiect de lege intitulat "Neutralitatea industriei din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon" va accelera alocarea de permise pentru proiectele "verzi". Un alt proiect de act normativ referitor la materiile prime de importanță critică și care va fi publicat la 14 martie, este menit să încurajeze reciclarea și să diversifice sursele de aprovizionare.
O stavilă în calea exodului investițiilor către alte meleaguri
Comisia Europeană a declarat că ajutorul guvernamental ar putea fi acordat atunci când există un risc real ca investițiile să părăsească Europa.
"Statelor membre li se va permite să ofere valoarea sprijinului pe care beneficiarul l-ar putea primi pentru o investiție echivalentă în altă parte", a precizat executivul UE într-un comunicat.
De asemenea, Bruxelles-ul permite guvernelor UE să furnizeze fondurile necesare pentru a încuraja companiile să aleagă Europa pentru proiectele lor de finanțare.
A fost stabilit un termen limită până la sfârșitul anului 2025 pentru ca țările membre ale blocului comunitar să implementeze proiecte "verzi" și să beneficieze de regulile relaxate.
Citește și Subvenții americane: Ce vrea Ursula von der Leyen de la Joe Biden
..... Dar deplasarea la Washington a Ursulei von der Leyen are ca obiectiv principal să permită Europei să ajungă la un acord cu Statele Unite care să permită accesul Bătrânului Continent la anumite avantaje incluse în planul american de investiții verzi.
Acest plan prevede subvenții și scutiri de taxe în valoare de aproape 500 de miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu. Există însă excepții pentru țările care au încheiat un acord de liber schimb cu SUA, precum Canada și Mexic.
Asta este, de altfel, și marea dorință a Bruxelles-ul: să obțină statutul de partener de liber schimb al SUA. Acest lucru i-ar permite, de exemplu, să facă vehiculele electrice fabricate în Europa eligibile pentru credite fiscale americane.
Pentru președintele Comisiei Europene, este vorba de a avea cel puțin un acord de principiu privind deschiderea negocierilor în vederea garantării acestui statut pentru UE.....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ministrul Energiei, Virgil...
Este vorba despre o piatră...
Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...
Gigantul american Google a...
În timp în Germania, preţurile...
Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...
Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...
Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...
Activitatea la metroul...
Profesorul Mircea Coșea se...
Pepsi a avut o prezență...
Conform unui comunicat al...
Prețul carburanților urcă la...
Institutul Naţional de...
Autoritatea Națională Sanitară...
Petrolul brut se îndrepta spre...
O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...
Lira sterlină a crescut joi...
Ministerul Investițiilor și...
Cele mai importante știri la...
Kim Kardashian a participat, la...
Este important ca toți angajații din sectorul public să...