UE: Noi reguli privind ajutoarele de stat pentru întreprinderi
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Comisia Europeană se mobilizează în ceasul al 12-lea
Comisia Europeană se mobilizează în ceasul al 12-lea
Este un nou pas făcut de Comisia Europeană pentru a îndepărta și mai mult Europa de dependența sa față de tehnologii și produse americane și chinezești.

Companiile europene vor putea beneficia de un ajutor de stat echivalent cu creditele fiscale acordate de Statele Unite prin Legea privind reducerea inflației (IRA), menită să încurajeze tranziția "verde", potrivit unei relaxări a normelor anunțate de Comisia Europeană.

Norme mai flexibile se vor aplica proiectelor care vizează accelerarea tranziției către energiile regenerabile sau stocarea energiei, precum și decarbonizarea producției industriale, cu scopul de a se asigura că întreprinderile europene nu traversează Atlanticul pentru a beneficia de ajutoare publice oferite de autoritățile americane.

Un proiect de lege intitulat "Neutralitatea industriei din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon" va accelera alocarea de permise pentru proiectele "verzi". Un alt proiect de act normativ referitor la materiile prime de importanță critică și care va fi publicat la 14 martie, este menit să încurajeze reciclarea și să diversifice sursele de aprovizionare.

O stavilă în calea exodului investițiilor către alte meleaguri

Comisia Europeană a declarat că ajutorul guvernamental ar putea fi acordat atunci când există un risc real ca investițiile să părăsească Europa.

"Statelor membre li se va permite să ofere valoarea sprijinului pe care beneficiarul l-ar putea primi pentru o investiție echivalentă în altă parte", a precizat executivul UE într-un comunicat.

De asemenea, Bruxelles-ul permite guvernelor UE să furnizeze fondurile necesare pentru a încuraja companiile să aleagă Europa pentru proiectele lor de finanțare.

A fost stabilit un termen limită până la sfârșitul anului 2025 pentru ca țările membre ale blocului comunitar să implementeze proiecte "verzi" și să beneficieze de regulile relaxate.

Citește și Subvenții americane: Ce vrea Ursula von der Leyen de la Joe Biden

..... Dar deplasarea la Washington a Ursulei von der Leyen are ca obiectiv principal să permită Europei să ajungă la un acord cu Statele Unite care să permită accesul Bătrânului Continent la anumite avantaje incluse în planul american de investiții verzi.

Acest plan prevede subvenții și scutiri de taxe în valoare de aproape 500 de miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu. Există însă excepții pentru țările care au încheiat un acord de liber schimb cu SUA, precum Canada și Mexic.

Asta este, de altfel, și marea dorință a Bruxelles-ul: să obțină statutul de partener de liber schimb al SUA. Acest lucru i-ar permite, de exemplu, să facă vehiculele electrice fabricate în Europa eligibile pentru credite fiscale americane.

Pentru președintele Comisiei Europene, este vorba de a avea cel puțin un acord de principiu privind deschiderea negocierilor în vederea garantării acestui statut pentru UE.....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel